Nižší DPH na jízdné se odkládá, nevyšla včas ve sbírce

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Trochu chaos způsobili zákonodárci, kteří koncem loňského roku schválili snížení DPH na jízdné v pozemní a vodní hromadné dopravě. DPH

Trochu chaos způsobili zákonodárci, kteří koncem loňského roku schválili snížení DPH na jízdné v pozemní a vodní hromadné dopravě. DPH se podle novely snižuje z 15 na 10 procent. Ačkoliv byla v novele navržena účinnost od 1. ledna, na změnu zatím nedošlo. Upozornilo na to Generální finanční ředitelství.

„Vzhledem k tomu, že se nestihl legislativní proces završit v roce 2018 a novela dosud nebyla vyhlášena ve sbírce zákonů, nabývá tato novela účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení,“ uvedl mluvčí Petr Habáň.

K vyhlášení novely, kterou už koncem roku podepsal prezident, ve sbírce zákonů by mělo dojít ještě v průběhu ledna.
K samotnému snížení DPH dojde nejspíš až v únoru. Nedá se přitom čekat, že by se snižovala cena jízdenek, nižší sazba spíše uleví krajům jako objednatelům veřejné dopravy. Česká sazba DPH na jízdenky patří k nejvyšším v Evropě.

Myšlenka na snížení daně přišla od Středočeského kraje a Prahy, což jsou regiony s největším objemem veřejné objednávky. Kraje si stěžovaly především na prudký růst nákladů na veřejnou dopravu, mimo jiné v souvislosti s vládním nařízením o růstu mezd řidičů.

Jako druhý krok navrhují memorandum mezi kraji a státem o dofinancování autobusové dopravy ze státního rozpočtu (podobné memorandum má železnice). Výpadek v příjmech státu kvůli novele se odhaduje na 900 milionů korun.

Tagy cestující DPH jízdné
10 komentářů