New York má po téměř 60 letech první soupravu průchozího metra

Nová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTANová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTA

New York postupně osazuje všechny vozy kamerovým systémem.

New York se po 59 letech vrací k průchozím soupravám metra. Cestujícím má přinést bezpečnější provoz než ve stávajícím systému uzavřených vozů.

Newyorský dopravní podnik Metropolitan Transport Authority minulý týden zahájil provoz souprav R211T, které dodala společnost Kawasaki Rail Car. Ta zakázku na 535 vozů získala v roce 2018. Jezdí na lince C/Eighth Avenue, která spojuje Washington Heights a East New York. Soupravy jsou pětivozové.

„Průměrné stáří vozů metra je 25 let, naše nejstarší soupravy jsou téměř půl století staré. Potřebujeme tisíce nových vozů, aby bylo metro modernější,“ uvedl šéf Metropolitan Transport Authority (MTA) Janno Lieber. Na nových soupravách chce MTA zjistit, jak na jejich průchodnost budou cestující reagovat. Nové soupravy mají širší dveře než předchozí pro rychlejší výměnu cestujících.

Soupravy jsou vybaveny kamerami, díky průchodnosti mají také větší kapacitu. V New Yorku jezdila otevřená metra mezi lety 1925 a 1965 na linkách provozovaných společností The Brooklyn–Manhattan Transit Corporation (BMT). Nákup nových souprav je financován federální dotací.

New York v rámci zvyšování bezpečnosti přidává postupně kamery do všech vozů metra. Kompletního pokrytí má být dosaženo v lednu příštího roku.

Nová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTANová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTANová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTANová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTANová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTANová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTANová souprava metra v New Yorku R211T. Foto: MTA

Tagy Kawasaki Rail Car Metropolitan Transit Authority MTA New York City R211T
58 komentářů