Nepál pod 10 tisíc. Letenky do Asie jsou díky konkurenci na minimu

Airbus A320-200 společnosti Air Arabia. Foto: Air ArabiaAirbus A320-200 společnosti Air Arabia. Foto: Air Arabia

Cestování do Asie letos čeká další zlevnění. Může za to především další rozšíření konkurence na letech mezi Prahou a Perským

Cestování do Asie letos čeká další zlevnění. Může za to především další rozšíření konkurence na letech mezi Prahou a Perským zálivem a dál do Asie. Díky tomu zlevňují na letenky do řady destinací na historicky nejnižší cenu.

V Praze letos vzroste kapacita míst v letadlech směrem Perský záliv o více než tři tisíce míst týdně každým směrem. Už od července spustily druhou linku z Prahy dubajské Emirates, které nasadily na druhou rotaci po Airbusu A380 Boeing 777-300ER, tím stoupla nabídka o 360 míst denně.

Novou linku do Spojených arabských emirátů na letiště Šardžá oznámily Air Arabia , což znamená zhruba 800 míst týdně navíc. Od konce října pak navýší svoji kapacitu výrazně i Qatar Airways, které na lince do Dauhá u druhého spoje budou namísto A320 létat s Boeingem 787. To v praxi znamená navýšení o 124 míst denně.

Větší nabídka se už začíná projevovat v cenách letenek. Air Arabia nabízí podobně jako ostatní aerolinky z Perského zálivu létající do Prahy i přestup dál na východ. Z Prahy je tak možné například koupit zpáteční letenky do nepálského Káthmandú za ceny kolem 9 500 Kč, podobnou cenu nabízí dopravce u Srí Lanky.

Nepál z Česka ještě takto levný nikdy nebyl. Srí Lanka bývá za tuto cenu občas v akci s Ukrainian International Airlines nebo flydubai,“ říká David Eiselt z portálu cestujlevne.com. Podle něj by cena letenek mohla ještě klesnout.

Podle Věry Janičinové, ředitelky prodeje letenek ve Student Agency, se už teď ceny díky navýšení kapacit u Emirates a Qatar Airways pohybují na historicky nízkých úrovních. „Předpokládáme, že se tento trend udrží i v následujícím období. Samozřejmě ruku v ruce s tím jde růst poptávky ze strany českých zákazníků – navýšené kapacity určitě budou využity,“ míní Janičinová.

Větší nabídka letů přitom přinese i větší zájem o lety do Jihovýchodní Asie, kam většinou ani arabské nízkonákladové aerolinky používající úzkotrupá letadla nedolétnou. Potvrzují i to i data portálu Letuška.cz o prodejích letenek z Prahy s Qatar Airways. „Cestující přes Dauhá nejčastěji létají do Denpasaru, hlavního města Bali. Druhou a třetí nejoblíbenější destinací jsou Saigon a Maledivy, za nimi Bangkok. Lze předpokládat, že díky navýšení kapacity na této lince zájem Čechů o Asii i Blízký Východ ještě vzroste,“ říká ředitel portálu Josef Trejbal.

Tagy Air Arabia emirates flydubai Letenky do Asie qatar airways
4 komentáře