Nekonečný příběh problémů s dreamlinery. Boeing opět musí opravit již vyrobená letadla

Výroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: BoeingVýroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: Boeing

Na problém s kvalitou přišla kontrola FAA.

Americký úřad civilního letectví FAA našel další závady při výrobě letadel Boeing 787 Dreamliner, které musí odstranit. Kvůli tomu dál snížil svůj odhad na počet dodaných letadel.

O závadě informovala agentura Reuters, Boeing problémy potvrdil. Jde o několikátý příklad za poslední dva roky, kdy Boeing musel zpomalit dodávky zákazníkům ne kvůli slabší poptávce, ale chybám při samotné konstrukci a výrobě letadla. Boeing dočasně zpomalí tempo výroby dreamlinerů na méně než pět kusů za měsíc. FAA na závadu přišla při kontrole kvality výroby v Boeingu.

Potíže se týkají již vyrobených, ale ještě nepředaných letadel zákazníkům. Konkrétně se má jednat o mezery v přední tlakové přepážce (forward pressure bulkhead). Už dříve musel Boeing na pět měsíců kvůli problémům s kvalitou na pět měsíců zcela zastavit dodávky nových letadel. „Zajistíme, že letadla budou dodána v nejvyšší kvalitě,“ uvedl Boeing, který za letošní rok zatím zaznamenal 146 objednávek a v červnu zákazníkům dodal celkem 45 letadel, nejvíce od března 2019.

Boeing má podle odhadů v zásobě zhruba sto dreamlinerů, které jsou vyrobené, ale stále nepředané zákazníkům. Část z nich čeká na předání zákazníkovi i kvůli problémům dopravců, dálkovou dopravu postihla pandemie koronaviru nejvíce.

Tagy 787 boeing Boeing 787 Dreamliner FAA
10 komentářů