Boeing po pěti měsících obnovil dodávky dreamlinerů, na předání čeká 80 letadel

Boeing 787-9 v barvách United Airlines. Foto: Tomás Del Coro / Flickr.comBoeing 787-9 v barvách United Airlines. Foto: Tomás Del Coro / Flickr.com

Důvodem zastavení dodávek byly výtky úřadů i zákazníků ke kvalitě dodávek.

Letecká společnost United Airlines převzala v pátek svůj 35. letoun Boeing 787-9 Dreamliner. Na takové zprávě není na první pohled nic zajímavého, přesto má svůj význam: jde o první dreamliner, který Boeing dodal po pěti měsících.

Důvodem zastavení dodávek byly výhrady amerického úřadu civilního letectví FAA, který si kvůli problémům s kvalitou výroby vymínil schvalování každého vyrobeného kusu. V letectví je přitom běžné, že po typovém schválení nechává certifikaci jednotlivých letadel už na výrobci.

Problémy s výrobou se týkají závodu v Charlestonu v Jižní Karolíně, kam Boeing přesouvá kompletně celou produkci dreamlinerů. Na kvalitu letadel z tohoto závodu si stěžovali dopravci už v minulosti, například KLM. Boeingu se problémy podařilo zřejmě vyřešit, v pondělí si mají United Airlines převzít další stroj, před dodáním je i první dreamliner pro nového korejského dopravce Air Premia.

„Obnovili jsme dodávku letadel 787 po důkladné analýze našich procesů ve výrobě, abychom dodávali jen letadla, která splní nejvyšší kvalitativní standardy,“ uvedl Boeing v prohlášení. Jde o další z řady problémů s dreamlinery, nedávno FAA začala řešit praskající okno v kokpitu. Boeing má vyrobeno a nepředáno celkem 80 dreamlinerů.

United patří mezi největší provozovatele dreamlinerů, létají se všemi třemi typy: 787-8, 787-9 a 787-10. Letadlo zamířilo na svém prvním letu na základnu v San Franciscu.

Tagy 787-9 Boeing 787 Dreamliner Boieng Top united airlines
5 komentářů