Boeing dodal tisící dreamliner, bude s ním létat čínský dopravce

Boeing 787-9 v barvách China Southern. Foto: Bill Abbott / Flickr.comBoeing 787-9 v barvách China Southern. Foto: Bill Abbott / Flickr.com

Tisící dreamliner měl původně zamířit k Singapore Airlines.

Deset let po předání prvního letadla 787 Dreamliner zákazníkovi dodal Boeing tisící kus. Na rozdíl od původních plánů nejsou jubilejním zákazníkem Singapore Airlines, ale leasingová společnost Air Lease Corporation. Ta letadlo převzala v barvách pro největší čínské aerolinky China Southern Airlines.

Na twitteru na to upozornil novinář Seattle Times Dominic Gates, který se děním v Boeingu dlouhodobě zabývá, stejně tak několik leteckých blogů s inventarizací dodávek letadel od Boeingu. Letadlo registrace B-20EH převzal dopravce dnes v závodě v North Charlestonu v Jižní Karolíně a zamířil s ním do Kantonu.

Boeing jubileum aktivně nijak nekomentuje, předání letadla ve verzi 787-9 potvrdila v tiskové zprávě Air Lease Corporation. První Boeing 787 dodal Boeing v roce 2011, od té doby letadlo prošlo různými méně či úspěšnými fázemi. Teprve nedávno došlo k obnovení dodávek po téměř půlroční pauze způsobené problémy s kvalitou. Ještě loni Boeing uváděl, že jubilejní letoun převezmou Singapore Airlines. Aktuálně Boeing řeší další bezpečností upozornění amerického leteckého úřadu FAA, který nařídil dopravcům v USA kontrolu možných defektů dekompresních panelů.

První Boeing 787 obdržely v roce 2011 japonské All Nippon Airways, které jsou se 74 letadly i jejich největším provozovatelem. Boeing má na letadlo celkem 1484 objednávek. Vyrábí ho ve třech verzích, nejprodávanější je model 787-9.

 

Tagy 787 Air Lease Corporation boeing Boeing 787 Boeing 787 Dreamliner China Southern Airlines
5 komentářů