Obnovení provozu tramvají mezi Mostem a Litvínovem se blíží, začaly testovací jízdy

Modernizovaná trať Záluží - Litvínov. Foto: Chládek&TintěraModernizovaná trať Záluží - Litvínov. Foto: Chládek&Tintěra

Dopravní podnik na začátku roku sliboval obnovení provozu do konce března.

Po více než dvou letech by se v příštích týdnech měly vrátit tramvaje mezi Most a Litvínov. Oprava trati nabrala ale další zpoždění. Ještě v únoru Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova sliboval obnovení provozu do konce března, stále se však nejezdí.

K posunu ale přesto dochází. Dopravce oznámil, že začal s testovacími jízdami. „Na trati mezi Litvínovem a Zálužím probíhají zátěžové jízdy, kdy jednotlivé typy vozidel projíždějí nově vybudovanou trať, abychom otestovali bezpečnost provozu na trati. První jízdy ukázaly plynulost jízdy na nové trati, sníženou hlučnost a byla prověřena traťová rychlost na jednotlivých úsecích,“ uvedl dopravní podnik. Příští týden pak předpokládá zahájení jízd se zaškolováním řidičů. „O zahájení provozu s cestujícími budeme veřejnost informovat v příštím týdnu,“ uvedl dopravní podnik.

Tramvaje mezi městy nejezdí od dubna 2021. Původně mělo dojít k zahájení provozu v únoru, v lednu začal zkušební provoz. Ten odhalil poškození kabelové trasy. Kabeláž v této části trati byla položena už dříve, než došlo ke stavbě nových mostů. „Z důvodu delší časové prodlevy došlo pravděpodobně k poškození kabeláže vodou – toto bylo způsobeno dlouhodobým uložením v zemi a neuvedením do provozu z důvodu změny projektu,“ citují stránky dopravního podniku vyjádření zhotovitele, společnosti Chládek & Tintěra.

Dopravce a zhotovitel se dohodli na částečné výměně kabelové trasy. Rekonstrukce čtyřkilometrového úseku nabrala už dříve zpoždění kvůli špatnému stavu soumostí u zastávky Petrochemie. Mosty převádějící tramvajovou trať přes silnici a železniční trať do areálů litvínovské chemičky byly v tak špatném stavu, že je nebylo možné opravit.

Tagy Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova tramvajová trať Most - Litvínov
9 komentářů