Nasvícený přechod může být pro chodce rizikový, ukázal studentský projekt

Analýza bezpečnosti přechodů ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Liberecký krajAnalýza bezpečnosti přechodů ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Liberecký kraj

Detailnější zkoumání pomocí jasové analýzy odhalilo nebezpečí nasvícených přechodů.

Liberecký městský obvod Vratislavice nad Nisou čeká úprava čtyř přechodů pro chodce, které na první pohled vypadají jako bezpečné a neproblematické, protože jsou vybaveny osvětlením. Projekt studentky ČVUT Gabriely Zikánové ale ukázal, že ve skutečnosti je přechod rizikový.

Detailnější průzkum přechodů totiž ukázal, že mezi rizika některých přechodů patří i jejich špatné nasvícení, které řidiči znemožní chodce vidět. Studentka se svým projektem zvítězila v soutěži Moje vize nula: Studenti pro bezpečné silnice. Soutěž má zlepšit stav dopravní nehodovosti v České republice a nastartovat zájem mladých lidí o problematiku silniční bezpečnosti.

Gabriela Zikánová do soutěže přihlásila analýzu čtyř vratislavických přechodů: u konírny, u pivovaru, u kostela a u Auto Louda „V rámci odborné stáže ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým provedla v místě noční bezpečnostní inspekci,“ vysvětluje Libor Budina z Platformy VIZE 0 a pokračuje: „Ta zhodnotila situaci chodců na přechodu se zaměřením na jejich viditelnost. Výsledky uspokojivé nebyly. Místa jsou sice nasvícená, přesto za snížené viditelnosti hrozí chodcům nebezpečí,“ dodal Budina.

Při špatné viditelnosti jsou některé přechody pro chodce rizikové nejen při nedostatečném nasvícení, ale také kvůli přesvícení. „Místa, která jsou nasvícená silně shora, pak při osvětlení světlomety aut často brání řidičům chodce vidět. Mít nasvícený přechod není totéž, jako mít ho nasvícený správně, a tudíž bezpečně,“ uvedl Liberecký kraj v tiskové zprávě.

Úpravy části přechodů proběhnou ještě letos

Například šest a půl metru dlouhý a tři metry široký přechod pro chodce u Auto Louda má oboustranně svislé dopravní značení „Přechod pro chodce“ i clonové nasvícení. Jasová analýza ho ale vyhodnotila jako nedostatečné. Město proto nechalo zpracovat projekt, který zjištění zahrnul do návrhu úprav. „Projektová dokumentace řeší úpravu, kam například patří oboustranné provedení protismykové úpravy vozovky. Stejně tak obnovu vodorovného dopravního značení přechodu s doplněním vodícího pásu přechodu pro chodce. A samozřejmě důležité nasvícení přechodu, který se nachází v tzv. kolizní oblasti. Proto ho na požadovanou úroveň nasvítí uliční svítidla,“ doplňuje Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

Vratislavice budou část potřebných úprav čtyř přechodů pro chodce realizovat do konce tohoto roku, část na jaře roku příštího. „Poděkování patří Platformě vize nula za realizace soutěže, díky které se uskutečnila analýza, která jasně definovala nedostatky přechodů pro chodce. Těší nás, že zároveň přispěje na nutné úpravy,“ říká starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka.

Analýza bezpečnosti přechodů ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Liberecký krajAnalýza bezpečnosti přechodů ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Liberecký krajAnalýza bezpečnosti přechodů ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Liberecký krajAnalýza bezpečnosti přechodů ve Vratislavicích nad Nisou. Foto: Liberecký kraj

 

Tagy bezpečnost na přechodech Tým silniční bezpečnosti Vize 0
79 komentářů