Naděje pro stavbu D35. ŘSD začalo jednat s ochránci přírody, aby stavbu nezdržovali

Vizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSDVizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSD

ŘSD navrhne memorandum o spolupráci, které by mohlo zabránit zdržení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má za sebou první jednání s ČSOP Šumperk, které podalo rozklady proti stavebnímu povolení na dva úseky D35: Litomyšl Janov a Opatovec – Staré Město. Chce dosáhnout toho, aby stavba nenabrala kvůli řešení rozkladu zpoždění.

Jednání bylo vysoce konstruktivní a hledali jsme vzájemně cestu ke kompromisnímu řešení, aby nedocházelo ke zdržení přípravy stavby Litomyšl. -Janov a zároveň byly naplněny veškeré připomínky ČSOP Šumperk, které uvedl ve svém rozkladu,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Shodli jsme se nakonec, že takové řešení možné teoreticky je a ŘSD navrhne vzájemné memorandum o spolupráci, ve kterém se jasně definují podmínky k naplnění obou cílů,“ dodal Mátl.

Nabídka pomoci od dřívějších odpůrců

Rozklady proti stavbám přišly od ČSOP Šumperk. Ochránci přírody mají v rozkladu výhrady ke kácení dřevin či podmínkám zajištění ekologického dozoru stavby. Ve stavebním povolení podle nich údajně nejsou přesně a zcela uvedeny podmínky ministerstva životního prostředí ke stavbě.

Zpoždění pro D35 včetně obchvatu Litomyšle. Ochránci přírody podali rozklady proti povolením

Předseda ČSOP Šumperk Slavomír Bušina v rozhovoru pro Svitavský deník minulý týden uvedl, že rozklad stahovat nebude. „To bychom byli v dalších kauzách za blbce. My nejsme proti dálnicím. Ale nemůžeme za vývoj dopravy v České republice za posledních 30 let. Úředníci na stavbě pracovali, stálo je to tisíce hodin a na závěr udělali takovou chybu. Pokud mají právníka, tak mohl říct, že to takto nejde vydat, že je to špatně,“ řekl Bušina Svitavskému deníku.

Zejména úsek kolem Litomyšle byl dlouho zablokován spory s místními o vedení trasy, nakonec došlo k průlomové dohodě v roce 2021. Litomyšl ŘSD nabídl v jednání pomoc. „Ozvali se mi všichni, kteří podepsali memorandum, a nabízeli svou účast a pomoc. Je to tak, že ti, kteří byli dřív proti, jsou teď pro,“ řekl starosta Litomyšle Daniel Brýdl. Věří, že se ŘSD podaří nalézt s ochránci přírody kompromisní řešení, stejně jako se do povedlo s předchozími odpůrci stavby.

D35 Litomyšl - JanovTrasa dálnice D35 mezi Opatovcem a Starým Městem. Foto: ŘSDStav přípravy D35 k 07/2023. Foto: ŘSD
Tagy ČSOP Šumperk D35 D35 Litomyšl - Janov D35 Opatovec - Staré Město Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
99 komentářů