Slib splněn, ochránci přírody stáhli rozklad proti D35 u Litomyšle, příprava běží dál

Vizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSDVizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSD

ŘSD plánuje vypsání čtyřmiliardové zakázky na zhotovitele v březnu příštího roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může dál pokračovat s přípravou dálničního obchvatu Litomyšle. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Šumperk splnil svůj slib a po dohodě s ŘSD stáhl rozklad proti stavebnímu povolení pro úsek Litomyšl – Janov. Povolení tak nabylo právní moci.

Vyplývá to z informací na úřední desce ministerstva. „Příprava stavby tak může bez zdržení pokračovat dál,“ poznamenal generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Do konce roku má podle něj být odevzdán koncept projektové dokumentace pro provádění stavby, zahájení soutěže na zhotovitele plánuje ŘSD na březen příštího roku.

Ke stažení rozkladu došlo po podepsání memoranda, na základě kterého ŘSD vyhoví podmínkám ČSOP v rámci stavby D35. „Jedná se vesměs o procesní záležitosti, které stavbu nepodraží. Prakticky jsme vyhověli všem podmínkám, které byly obsahem rozkladu,“ dodal Mátl.

Zelená pro D35 kolem Litomyšle. Ochránci přírody stáhnou rozklad, ŘSD splní jejich podmínky

Ochránci přírody měli v rozkladu výhrady ke kácení dřevin či podmínkám zajištění ekologického dozoru stavby. Ve stavebním povolení podle nich nejsou přesně a zcela uvedeny podmínky ministerstva životního prostředí ke stavbě. „Moc bych chtěl panu Bušinovi (předseda ČSOP, pozn. redakce) poděkovat za konstruktivní přístup. Jde mu opravdu o ochranu přírody,“ dodal Mátl po podpisu memoranda.

V případě dálničního obchvatu Litomyšle jde o druhé memorandum, které umožní jeho stavbu. V roce 2021 ŘSD uzavřelo memorandum s obcemi v okolí a dalšími odpůrci o konečném vedení trasy, po této dohodě skončil velký odpor proti stavbě.

Celkem 10,4 kilometru dlouhý úsek má vyjít na 4,2 miliardy korun. Kompletně je popsán v informačním letáku.

D35 Litomyšl - Janov
Tagy ČSOP Šumperk D35 D35 Litomyšl - Janov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
33 komentářů