Naděje pro chátrající nádraží v Rokytnici. Odkoupit ho chce město

Nádraží v Rokytnici nad Jizerou. Stav v červenci 2022. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNádraží v Rokytnici nad Jizerou. Stav v červenci 2022. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Město zatím neví, co by s budovou dělalo.

Krkonošská Rokytnice nad Jizerou chce získat do svého vlastnictví místní nádražní budovu, kterou nabízí k prodeji Správa železnic. Zastupitelé města zatím schválili záměr jejího odkupu. Podle rokytnického starosty Petra Matyáše (Starostové pro Liberecký kraj) město o výpravní budovu má zájem, i když pro ni konkrétní využití zatím nemá.

Jde nám o to zachovat ji ve veřejných rukou, protože nějaká veřejná doprava tam probíhá a jsou snahy o oživení té dráhy a turistického ruchu. A druhý důvod je, že tam má v blízkosti vznikat a projektuje se cyklostezka Greenway Jizera, takže pak by ta budova měla smysl i jako nějaké zázemí pro tuto cyklotrasu,“ uvedl Matyáš pro ČTK.

Rokytnické nádraží je konečnou stanicí na lokální neelektrifikované trati z Martinic v Krkonoších, která byla postavená na sklonku 19. století. V minulosti nádraží využili filmaři, když tam před téměř půlstoletím natáčeli scény do známé české komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku.

Rokytnická radnice v minulosti o získání nádražní budovy do svého vlastnictví několikrát neúspěšně usilovala. Tentokrát město oslovila sama Správa železnic, výpravní budovu nabízí k prodeji jako nepotřebný majetek. Zadarmo ji Rokytnice nezíská. „Využití, které by možnosti bezúplatného převodu odpovídalo, tak v tuhle chvíli nemáme. Navíc ty podmínky by asi byly dost svazující do budoucna,“ řekl starosta. Zatím podle něj ale není ani definitivní, že město budovu odkoupí, protože není jasné, kolik za ni bude Správa železnic chtít peněz. „Zatím je to záměr a je otázkou, na kolik vyjde cena. Oceňovat to bude Správa železnic,“ dodal starosta.

Tagy Rokytnice nad Jizerou Správa železnic trať 042 Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou
35 komentářů