Krkonošskou Rokytnici čeká oprava hlavní silnice městem, potrvá dvě sezóny

Silnice II/294 v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Google Street ViewSilnice II/294 v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Google Street View

Kraj chce na akci získat evropskou dotaci, s první žádostí neuspěl.

Společnost Brex vyhrála soutěž na kompletní rekostrukci 2,5 kilometru dlouhého úseku silnice II/294 v Rokytnici nad Jizerou. Proměnou projde úsek od křižovatky se silnicí I/14 (U Kroupů) ke kostelu u náměstí. Jde o úsek silnice, který je v nejhorším stavu.

Vítězství Brexu oznámil Liberecký kraj. Cena je 210,6 milionu korun s DPH (174,1 milionu bez DPH), kraj v soutěži stanovil strop 256 milionů korun. V tendru byly dvě nabídky.

Kromě nového povrchu dojde k rekonstrukci a vybudování chodníků, opravám opěrných zdí či stavbě zastávek. Většinu by měla zaplatit evropská dotace. Jde o společnou investici s městem, které se bude podílet částkou necelých 46 milionů korun za chodníky či autobusové zastávky.

Stavět by se mělo začít letos v srpnu. Firma bude mít na dokončení dvě sezóny. Během rekonstrukce se vymění povrch vozovky, postaví nové propustky, svodidla a vodorovné dopravní značení. Součástí projektu je i rekonstrukce čtyř mostů, výstavba dešťové kanalizace a několika opěrných zdí. Na tyto práce naváže také projekt tzv. humanizace, tedy vybudování chodníků pro pěší či autobusových zastávek. Přispěje to výrazně ke zvýšení bezpečnosti v celém úseku silnice.

Projekt se připravuje od roku 2011. „Je to pro nás největší investiční akcí města za řadu posledních let. Studii jsme si nechali zpracovat již v roce 2008. Úsek je už v havarijním stavu,“ řekl Petr Matyáš, starosta Rokytnice nad Jizerou.

Kraj chce na stavbu získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. S první žádostí ale neuspěl. „Žádost budeme podávat znovu, protože u té první jsme nesplnili formální náležitosti projektu. Je to pro nás velké ponaučení pro další stavební akce,“ řekl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Tagy Brex II/294 Liberecký kraj Rokytnice nad Jizerou
7 komentářů