Komplikace oprav silnic. Brex je v problémech, zastavuje první velké akce

Mechanizace společnosti Brex. Foto: BrexMechanizace společnosti Brex. Foto: Brex

Zcela se zastavily například práce na opravě průtahu Rokytnicí nad Jizerou za 210 milionů korun.

Liberecká stavební společnost Brex, která v posledních dvou letech získala veřejné zakázky za více než půl miliardy korun, se ocitla ve vážných problémech a zastavila práce na některých velkých zakázkách.

Největším případem je rekonstrukce průtahu Rokytnicí nad Jizerou. Zakázku za 210 milionů korun získala firma loni, kdy začaly i první práce. Nyní se stavba zcela zastavila a po zimní přestávce se práce neobnoví. „Zhotovitel není schopen plnit podmínky smlouvy. Přerušení prací a další navazující problémy tedy nejsou na vině Libereckého kraje ani města Rokytnice nad Jizerou,“ uvedl kraj v tiskové zprávě. Krajská správa silnic Libereckého kraje nyní zajistí provizorní zprovoznění silnice a brzy dojde k úplnému obnovení provozu.

Firma na dotazy od pondělí nereaguje. V oboru se mluví o tom, že společnost nezvládla tak velký objem zakázek nasbíraných za poslední dva roky a dostala se do finančních potíží. Poslední zakázkou, kterou vyhrála, byla oprava budovy v Lidových sadech v Liberci pro kraj, kde nakonec nepodepsala ani smlouvu a odstoupila ze soutěže.

Brex zaměstnával kolem stovky lidí, letos měl v plánu zhruba půlmiliardové tržby. „Stavební činnost už v podzimních měsících loňského roku nebyla příliš vysoká, provázely ji problémy a postup projektu neodpovídal plánu. Po zimní přestávce nebyla situace jiná, a došlo k úplnému zastavení prací,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Práce na dalších akcích

Dopravní omezení na hlavní silnici zůstane pouze v křižovatce u pošty, kde v průběhu května začne výstavba kanalizace, vodovodu a plynovodu (od pošty k hasičské zbrojnici). „Tato stavba ale nesouvisí s rekonstrukcí krajské silnice a bude ji provádět jiný zhotovitel,“ dodal Sviták.

Podle registru smluv se firma podílí i na dalších menších akcích v kraji. Jejich osud není zatím jasný. Je také ve sdružení na opravu silnice I/14 Vojtěšice – Mladkov. Podílí se na opravě liberecké přehrady. V obou případe převezmou práci ostatní členové sdružení.

Bezmála dva a půl kilometru dlouhý úsek silnice II/294 v Rokytnici nad Jizerou měl mít zcela nový povrch doplněný o chodníky, autobusové zastávky či opěrné zdi.

„Situace nás velice mrzí, projekt se začal připravovat již v roce 2008, kdy vznikla první studie. Úsek je dlouho v havarijním stavu a rekonstrukci opravdu nutně potřebuje. Pevně věřím, že brzy budeme moci projekt znovu obnovit. Řidiči by neměli být rukojmími firmy, která neplní svoje povinnosti,“ uzavřel Jan Sviták.

Tagy Brex II/294 Rokytnice nad Jizerou
17 komentářů