Na trať podél francouzského pobřeží míří nové jednotky Omneo, soukromý dopravce nahradí státní dráhy

Nová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: Transdev

Testování jednotek proběhne v Česku.

Soukromý železniční dopravce Transdev a výrobce kolejových vozidel Alstom představili první jednotku Omneo, kterou nasadí na regionální spoje mezi francouzskými městy Nice, Toulon a Marseille. Ve Francii jde o průlomovou zakázku, poprvé přišly o výkony francouzské státní dráhy SNCF.

K představení nové jednotky Omneo došlo v závodě Alstomu v Crespinu. Nyní je čeká přesun do Česka na zkušební okruh ve Velimi, po čtyřech měsících se mají vrátit zpět do Francie a v polovině roku začít se zkušebním provozem. Pravidelný provoz s cestujícími začne v polovině roku 2025. Transdev bude na trati jezdit v hodinovém intervalu.

Průlom na francouzské železnici. Státní SNCF přijdou o první výkony, má je nahradit Transdev

Spojení vlaků typů TER (regionální rychlíky) na této trase představuje zhruba deset procent celé železniční objednávky regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA). Je to první případ v historii, kdy francouzský objednatel soutěžil dopravce. Transdev současně buduje své zázemí pro údržbu v Nice.

Alstom dodá celkem 16 dvoupodlažních osmivozových jednotek Omneo. Hodnota zakázky je 250 milionů eur včetně údržby na deset let. Vnitřní uspořádání z velké části reaguje na požadavky objednatele, součástí je například prostor pro občerstvení nebo možnost přepravy 12 jízdních kol. Celkov kapacita je 401 míst, z toho 49 je sklopných. Jednotky budou vybaveny kamerovým a informačním systémem, nechybějí zásuvky na dobíjení nebo wi-fi připojení. Maximální rychlost je 200 km/h, jednotka je 110 metrů dlouhá.

Jednotky Omneo po Francii jezdí už ve stovkách kusů, zejména v příměstské dopravě.

Nová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: TransdevNová jednotka Omneo pro Transdev. Foto: Transdev
Tagy alstom Alstom Omneo Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) Trandev
22 komentářů