Na první trati je zastaven provoz kvůli koronaviru. Nákaza výpravčí vyřadila spojení Pardubice – Hradec Králové

Nádraží Pardubice-Rosice nad Labem. Autor: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40791178Nádraží Pardubice-Rosice nad Labem. Autor: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40791178

Nákaza koronavirem způsobila první velkou komplikaci v řízení železničního provozu. Správa železnic musela zastavit provoz ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem

Nákaza koronavirem způsobila první velkou komplikaci v řízení železničního provozu. Správa železnic musela zastavit provoz ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem na trati z Pardubic do Hradce Králové a do Chrudimi.

Provoz ve stanici je aktuálně zastaven z důvodu potvrzení koronaviru u jednoho z našich zaměstnanců. Probíhá dezinfekce budovy,“ potvrdila mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Jde o první případ, kdy se nakazil někdo z výpravčích; v Rosicích jde o ženu výpravčí (opravili jsme původní mužský rod, pozn. red.). Podle Friebové by měl být provoz zastaven zhruba na čtyři hodiny mezi 15:00 a 19:00.

Podle stránek ČD mimořádnosti byl provoz přes stanici zcela zastaven do půl osmé. Vlaky byly nahrazeny autobusy, vybrané vlaky byly odřeknuty. Kvůli zásahu nezajížděly autobusy k rosickému nádraží.

Stanici dezinfikovali, hygienici poslali do karantény i ostatní zaměstnance, kteří s nakaženou kolegyní přišli do styku. Současně hledají jiné výpravčí, kteří mohou nastoupit. Teprve poté se obnoví provoz.

Předseda Aliance drážního provozu Jan Zazvonil upozornil, že problém s ochrannými pomůckami u zaměstnanců řízení provozu stále trvá. Varuje, že Rosice jsou jen prvním případem, po kterém mohou nastat další podobné situace.

Může to nastat v podstatě kdekoliv. Máme největší obavy, že k tomuto dojde i na centrálních dispečerských pracovištích v Praze a Přerově. Pokud by se tam objevila nákaza a byla nařízena karanténa ostatních zaměstnanců, je to prakticky konec železničního provozu,“ dodal Zazvonil.

Tagy koronavir omezení dopravy kvůli koronaviru Správa železnic Top trať 030 Liberec - Pardubice
145 komentářů