Na česko-slovenské hranice se vrací kvůli nelegální migraci kontroly

Hraniční přechod Horné Srnie - Brumov-Bylnice. Foto: Městský úřad Brumov - BylniceHraniční přechod Horné Srnie - Brumov-Bylnice. Foto: Městský úřad Brumov - Bylnice

Počet nelegálních migrantů v posledních dnech výrazně vzrostl, kontroly nejspíše zpozdí vlaky.

Poprvé od dob koronavirových lockdownů se vrátí kontroly na hraniční přechody mezi Českem a Slovenskem. Rozhodla o tom včera vláda. Opatření může vést k prodloužení jízdních dob mezi oběma zeměmi.

Důvodem je podle vyjádření vlády zásadní nárůst nelegální sekundární migrace. Zvýšenou ostrahu na jeden týden zajistí příslušníci Celní správy spolu s Policií ČR. „Abychom předešli komplikacím spojeným s rizikem zvýšené nelegální migrace, rozhodli jsme se, že dočasně obnovíme kontrolu na státní hranici se Slovenskem. Vláda se rozhodla, že toto preventivní opatření bude v platnosti od půlnoci ze středy na čtvrtek, a to po nezbytně nutnou dobu,“ řekl premiér Petr Fiala.

Podle něj je bezpečnostní situace v České republice stabilní. „Drtivá většina těchto nelegálních migrantů chápe Českou republikou pouze jako tranzitní zemi, nezůstává tady, ale my musíme udělat toto preventivní opatření, abychom si dokázali s tou situací dlouhodobě poradit a abychom odradili nelegální migranty od využívání této trasy,“ upřesnil Fiala.

Opatření by mělo skončit příští sobotu. Kontroly budou na 27 hraničních přechodech i na zelené hranici. Výjimku budou mít zemědělci, lesníci či myslivci v příhraničí.

Komplikace pro železniční spojení

Kontroly mohou zpozdit mezistátní vlaky ze Slovenska.  „Vlaky do vnitrozemí odjedou po souhlasu Policie ČR po provedení kontroly. V současné době je obtížné předjímat délku pobytu v pohraničních stanicích a zpoždění v další jízdě, ale odhadujeme, že by se tato zdržení mohla pohybovat okolo 15 minut v závislosti na obsazenosti jednotlivých spojů,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana meziročně stoupla nelegální migrace o 1 200 procent. Od začátku roku 2022 policie zajistila zhruba 11 tisíc nelegálně tranzitujících migrantů, kteří přes Česko cestovali většinou do Německa. Nejčastěji šlo podle ministerstva o muže ze Sýrie. „Původně jsou ale z Turecka,“ dodal Rakušan. Jen od počátku června do začátku minulého týdne pak zajistila policie v Česku téměř 9 500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1 330.

Do samotných opatření bude na jednu dvanáctihodinovou směnu zapojeno až 500 policistů a dalších 60 příslušníků Celní správy České republiky, kteří byli povoláni k plnění úkolů Policie České republiky. Náklady, které si uvedená ochrana vnitřních hranic na dobu deseti dnů vyžádá, dosahují výše 20 714 810 Kč. „Všichni zároveň doufáme, že se v brzké době podaří najít řešení, ať už spočívající v důslednější ochraně vnějších hranic Schengenského prostoru, nebo na diplomatickém poli, jelikož je zřejmé, že takové počty policistů nemůžeme ve vnitrozemí dlouhodobě postrádat,“ konstatoval policejní prezident Martin Vondrášek.

Tagy hraniční kontroly
48 komentářů