Mrtvých po střetu s vlakem loni ubylo, na přejezdech se situace nemění

Nehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČRNehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČR

Relativně příznivý vývoj zaznamenala v loňském roce Drážní inspekce, pokud jde o počty usmrcených na české železnici. Na dráze v

Relativně příznivý vývoj zaznamenala v loňském roce Drážní inspekce, pokud jde o počty usmrcených na české železnici. Na dráze v roce 2018 zahynulo 227 osob, což je o 8,5 procenta méně než v letech předtím. V letech 2015, 2016 a 2017 počet usmrcených stagnoval na čísle 248.

Na poklesu neblahé statistiky se podílí především menší počet mrtvých po střetu osob s vlakem. Zatímco v roce 2017 zemřelo při střetu vlaku s osobou 203 osob, v roce 2018 došlo ke snížení o 13 procent na 175. Stejně se snížil i celkový počet těchto mimořádných událostí.

Střety s osobami na železnici. Pramen: Drážní inspekce

Střety s osobami na železnici.
Pramen: Drážní inspekce

To nelze říci o nehodách na přejezdech. Počet střetnutí na železničních přejezdech v roce 2018 v porovnání s rokem 2017 byl shodný. Téměř totožný byl i počet usmrcených při těchto nehodách, kdy v roce 2018 zemřelo na přejezdech celkem 33 osob, což je o jednu méně než v roce předcházejícím.

Nehody na přejezdech. Pramen: Drážní inspekce

Nehody na přejezdech.
Pramen: Drážní inspekce

Drážní inspekce už bohužel otevřela i novoroční statistiku. Letošní první obětí mimořádné události na železnici se stal člověk, který zemřel dnes ráno před sedmou hodinou po střetu s osobním vlakem mezi Letohradem a Žamberkem na Orlickoústecku.

Tagy 2018 drážní inspekce statistika úmrtí
14 komentářů