Ministerstvo dopravy začalo hledat nové náměstky. Stávající nevědí, zda se přihlásí

Budova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČRBudova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČR

Ministerstvo dopravy bude mít od března jen čtyři náměstky a možná zcela nové. Po pondělní změně organizační struktury dnes úřad

Ministerstvo dopravy bude mít od března jen čtyři náměstky a možná zcela nové. Po pondělní změně organizační struktury dnes úřad vypsal výběrové řízení na náměstky čtyř nových úseků. Stávající náměstci zatím neví, zda se přihlásí, nebo ne.

Vláda v pondělí schválila novou organizační strukturu, která začne platit od 1. března. Podle ní bude pět oddělených sekcí, vznikne navíc odbor pro vodní dopravu. Plán na změnu struktury už dříve ohlásil ministr dopravy Karel Havlíček.

V porovnání se současným stavem jde o přesun některých agend do méně sekcí, těch je dosud šest. Sekci 1. náměstka vede Tomáš Čoček, sekci dopravní Ladislav Němec, legislativně právní Jakub Kopřiva. Dvě sekce – strategie a mezinárodní spolupráce a infrastruktury a letectví – jsou aktuálně bez náměstků, pověřeni řízením jsou Luděk Sosna a Zdeněk Jelínek. Měnit se nebude sekce státního tajemníka, kterou vede Martin Vavřina.

Tři stávající náměstci zatím nechtějí uvést, zda se přihlásí, nebo ne. „Nechte se překvapit,“ odepsal Tomáš Čoček, kterého kvůli kauze dálničních známek vyzval k odchodu premiér Andrej Babiš. „Dal jsem si čas na rozmyšlenou s ohledem na nové uspořádání a s tím související i nové odborné zaměření sekce,“ řekl Ladislav Němec. Jasno v tom, zda se přihlásí, nemá ani Jakub Kopřiva. Trojici náměstků, kteří spolu dříve vzájemně ne vždy dobře vycházeli, stmelil příchod už odvolaného Vladimíra Kremlíka na ministerstvo a jeho chování a pracovní postupy.

Havlíček už dříve uvedl, že ministerstvo rozdělí na takzvané produktové zaměření, které se podle něj osvědčilo na ministerstvu průmyslu. Reorganizace by neměla znamenat rušení jednotlivých odborů, ty by jen měly být nově rozděleny do sekcí. Změnou bude sloučení kabinetu a kanceláře ministra.

Nově ministerstvo hledá náměstka či náměstkyni pro řízení sekce nesilniční dopravy a mezinárodních vztahů, sekce ekonomické a infrastrukturní, sekce legislativní a právní  a sekce silniční a veřejné dopravy a správních agend.

Nová organizační struktura MD k 1.3. 2020

Nová organizační struktura MD k 1.3. 2020

Tagy Ministerstvo dopravy
15 komentářů