Miliardu za Hlučínsko získá nakonec ČSAD Havířov. Skupina Transdev kraji dominuje

Autobusy ČSAD Havířov. Pramen: FB 3ČSADAutobusy ČSAD Havířov. Pramen: FB 3ČSAD

Moravskoslezský kraj má po dlouhých peripetiích jasno, kdo zajistí autobusovou dopravu v oblasti Hlučínska. Nakonec uzavřel smlouvu s ČSAD Havířov,

Moravskoslezský kraj má po dlouhých peripetiích jasno, kdo zajistí autobusovou dopravu v oblasti Hlučínska. Nakonec uzavřel smlouvu s ČSAD Havířov, které v soutěži skončilo druhé v pořadí. Desetiletá smlouva v hodnotě přes jednu miliardu korun se objevila v registru.

O zakázku přitom dlouho bojoval holding TQM. Ten také v tendru skončil na prvním místě a byl na jaře vyhlášen vítězem. Nakonec ale podle náměstka hejtmana pro dopravu Jakuba Unucky odmítl podepsat smlouvu a raději zaplatil sankci. Kraj pak vyzval k podpisu druhého v pořadí, kterým je ČSAD Havířov ze skupiny 3ČSAD. ČSAD Havířov nabídlo zhruba o tři koruny vyšší cenu: 45,35 koruny za vozový kilometr.

Hlučínsko bylo nejspornějším souborem v kraji, hejtmanství muselo vypsat hned dva tendry. V prvním zvítězilo ČSAD Havířov, jenže firma TQM celou soutěž pohnala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kde se svou stížností uspěla. V podání si stěžovala na to, že kraj podstatným způsobem doplnil zadávací dokumentaci ve vztahu k platbám bankovními kartami, aniž by současně přiměřeně prodloužil lhůtu pro podání nabídek.

Antimonopolní úřad dal firmě za pravdu, kraj se zároveň vzdal možnosti podat rozklad. Místo toho vypsal nový tendr, kde TQM zvítězila, ale nepodepsala. Na Hlučínsku aktuálně jezdí provizorně Arriva a ČSAD Karviná a bude tomu tak až do června příštího roku. Pak převezme linky ČSAD Havířov. TQM u antimonopolního úřadu napadla i soutěže o Opavsko a Vítkovsko, ale neuspěla.

Získání Hlučínska společností ČSAD Havířov dále prohlubuje dominanci skupiny Transdev v Moravskoslezském kraji. Nadnárodní obr vstoupil na český trh teprve v roce 2018 a severní Moravu a Slezsko si zvolil za odrazový můstek. V soutěžích získal hned pět oblastí (Rýmařovsko, Novojičínsko západ, Krnovsko, Bruntálsko, Bílovecko). Další oblasti pak ovládl díky nedávné akvizici skupiny 3ČSAD, kam patří vedle ČSAD Havířov ještě ČSAD Karviná a ČSAD Frýdek-Místek. Uskupení 3ČSAD vládne v oblastech Českotěšínsko, Karvinsko, Orlovsko, Frýdlanstko a nově i Hlučínsko. Transdev a spol. tak jezdí (či bude jezdit) v deseti oblastech ze 16, na které je kraj rozdělen.

Tagy 3ČSAD ČSAD Havířov Hlučínsko Moravskoslezský kraj Transdev
21 komentářů