Miliardový převod části ČD – Telematika se zadrhl, České dráhy chtějí Správě železnic prodat menší podíl

Zaměstnanec ČD-Telematika. Foto: ČDTZaměstnanec ČD-Telematika. Foto: ČDT

Dopravce vysvětluje změnu plánů i tím, že už vlastní 100 procent akcií své dceřiné firmy.

Velká transakce mezi dvěma státními subjekty na české železnici výrazně zadrhla. Více než dva roky po prvních jednáních o převodu části závodu ČD – Telematika pod Správu železnic je nyní jasné, že celý obchod bude nakonec výrazně menší, než se původně plánovalo.

Jde o převod části ČD – Telematika a zhruba 250 lidí, kteří zajištují služby spojené s rutinní správou a údržbou tzv. železničního telekomunikačního majetku. Transakci už řešil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. České dráhy ale zjistily, že se tak velké části své dceřiné firmy nechtějí zbavit. Původní posudky mluvily o částce 991 milionů korun za celý převod.

Správa železnic chce za miliardu koupit část ČD – Telematika, která se stará o její majetek

„V rámci nové strategie jsme se rozhodli si ponechat a dále rozvíjet naši kompetenci v oblasti výstavby a servisu telekomunikačních sítí a sdělovací techniky v naší společnosti tak, abychom ji mohli nabízet i jiným zákazníkům. Do Správy železnic se proto vyčlení výrazně menší část společnosti ČD – Telematika, než bylo původně plánováno,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Změna strategie i kvůli ovládnutí firmy

Za změnou strategie dopravce je podle vyjádření firmy i skutečnost, že mezitím už České dráhy ovládly 100 procent akcií firmy. Na počátku jednání měly zhruba 70 procent. „Prostředí a trh se vyvíjí a také se změnila situace, ve které se nacházíme. ČD – Telematika je již plně vlastněna Českými drahami, což v době zahájení jednání se Správou železnic nebyla,“ dodal Šťáhlavský.

Mezi oběma organizacemi se dál jedná o tom, jak velká část na Správu železnic přejde. „Cílem je, aby nová podoba spolupráce ČD – Telematiky se Správou železnic přinesla co nejlepší užitek všem zapojeným stranám i státu jako takovému,“ dodal Šťáhlavský. „Další jednání o odkoupení části ČD – Telematika zohlední aktuální záměry Českých drah,“ dodal mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

ČD – Telematika loni zvýšila tržby o více než 360 milionů korun na 2,4 miliardy. Zisk po zdanění byl 90 milionů korun, o rok dříve 88 milionů korun.

Dceřiné firmě Českých drah zůstalo přes 200 milionů korun ve Sberbank

Tagy ČD-Telematika České dráhy Správa železnic
40 komentářů