Dceřiné firmě Českých drah zůstalo přes 200 milionů korun ve Sberbank

Údržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - TelematikaÚdržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - Telematika

ČD-Telematika s pobočkou ruské banky spolupracuje přes sedm let.

Dceřiná firma Českých drah ČD-Telematika řeší problém, jak se dostat k více než 200 milionům korun. Peníze uložila v české pobočce ruské banky Sberbank. O potížích informoval jako první server E15.cz.

Mediální zástupce firmy Ondřej Micka uvedl, že firma měla ve Sberbank uloženo „více než 200 milionů Kč“. „Se Sberbank jsme spolupracovali od roku 2015, nicméně nebyla naším hlavním bankovním ústavem. Spolupracujeme s osmi různými bankami a při ukládání volných finančních prostředků je kritériem aktuálně nabízená úroková sazba a disponibilita,“ uvedl Micka. Pro dceřinou firmu Českých drah jde o částku v objemu více než trojnásobku zisku předloňského roku.

Z postu předsedy představenstva ČD-Telematika přichází do čela Českých drah Michal Krapinec. ČD-Telematika se pod jeho vedením ocitla po boku některých krajů a měst, které se snaží peníze z banky nyní dostat. Rekordmanem je Kraj Vysočina, který ruské bance svěřil 2,4 miliardy korun. Banka krátce po ruském útoku na Ukrajinu pobočky v Česku uzavřela a následně zastavila i transakce. Česká národní banka zahájila proces odnětí licence.

K penězům z banky přes garanční systém finančního trhu se mohou dostat zatím jen klienti s vklady do 2,5 milionu korun. Ostatní budou muset čekat na výsledek insolvenčního řízení. „Je třeba zopakovat, že jak Sberbank, tak ani žádná jiná banka není a nebyla ČNB až do pondělí 28. února označena jako banka s potenciálním rizikem ztráty solventnosti. Samozřejmě činíme kroky, abychom uložené prostředky získali zpět,“ uvedl Micka.

Tagy ČD-Telematika České dráhy Sberbank
56 komentářů