Správa železnic chce za miliardu koupit část ČD – Telematika, která se stará o její majetek

Údržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - TelematikaÚdržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - Telematika

Převod se týká zaměstnanců, kteří se starají o železniční telekomunikační majetek.

Na české železnici se schyluje k velké transakci v hodnotě téměř miliardy korun. Státní Správa železnic chce od polostátní společnosti ČD – Telematika koupit část závodu. Jde o zhruba 250 lidí, kteří zajištují služby spojené s rutinní správou a údržbou tzv. železničního telekomunikačního majetku.

„Jedná se o majetek státu, který je součástí dráhy a je nezbytný pro zajištění plynulosti a bezpečnosti provozu železniční dopravy. Současně je součástí kritické infrastruktury státu. Historicky se jednalo o činnosti, které vždycky byly součástí dráhy a postupnou transformací ČSD vyčlenily do ČD – Telematiky,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Správa železnic mluví o snaze získat tuto činnost pod sebe delší dobu, teď jednání pokročila do finální fáze, kdy už zaslala i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže oznámení o chystaném spojení.

Na Správu železnic má odejít zhruba 250 zaměstnanců ČD – Telematiky, tedy zhruba polovina celkového počtu 570 lidí, které firma měla podle výroční zprávy v roce 2019. Cena byla stanovena znaleckými posudky na 991 milionů korun.

Správa železnic měla možnost vybudovat si údržbu sama, nakonec se ale dohodla na převodu zaměstnanců za téměř miliardu. „Nejvýznamnějším rizikem pro rok 2020 zůstává úvaha klíčového zákazníka, Správy železnic, ohledně stávající smlouvy na údržbu a servis železničního telekomunikačního majetku. ČD – Telematika se bude snažit hledat řešení vyhovující oběma stranám,“ uvedl například ve výroční zprávě za rok 2019 předseda představenstva ČDT David Wolski.

„ČD – Telematika bude i po předpokládaném vydělení této části závodu fungovat jako samostatná společnost. Tato transakce nemá žádný dopad na služby poskytované dalším zákazníkům ČD – Telematiky,“ uvedla firma v prohlášení na svých stránkách.

ČDT patří ze 71 % Českým drahám, PPF vlastní 29 %. Transakce může znamenat i mimořádnou dividendu akcionářům. Podle předsedy představenstva Českých drah Ivana Bednárika jednání ještě probíhají.

Tagy ČD-Telematika Správa železnic Top
80 komentářů