Roční jízdenka na MHD „na splátky“ v Liberci nebude, návrh opozice radní odmítli

Tramvaj T3R.SLF v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTramvaj T3R.SLF v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Změna ceníku by přinesla podle radních výpadek tržeb 10 milionů korun.

Liberečtí radní odmítli možnost, jak více zpřístupnit městskou hromadnou dopravu sociálně slabým. Opozice navrhovala možnost zavedení ročního kupónu na splátky. Podle vedení města by to ale přineslo ztrátu tržeb o zhruba deset milionů korun ročně a složitější administrativu.

S návrhem přišlo seskupení Liberec otevřený lidem. Podle autora návrhu Jindřicha Gubiše lidé, kteří si nemohou dovolit jednorázově zaplatit 3 650 Kč, zaplatí za rok při nákupu měsíčních jízdenek 6 360 Kč. „Podstatou je, aby si cestující mohli kupovat měsíční kupon za 530,-Kč tak, jak jsou zvyklí, a v momentě, kdy by si zakoupili v řadě sedmý kupon, (tím překročí cenu zvýhodněné roční jízdenky), platila by jim jízdenka o dalších pět měsíců navíc. Šlo by vlastně o administrativně jednodušší způsob, jak by si mohli lidé koupit výhodný roční kupón na splátky,“ řekl Gubiš.

Podle radních by ale tento návrh přinesl ztrátu tržeb kolem 10 milionů korun ročně. „To znamená, že by tyto peníze muselo zaplatit město. Nevidím prostor, kde by je dopravní podnik našel,“ řekl Petr Židek (ODS), který je současně v dozorčí radě DPMLJ.

Podle náměstka Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj, nyní na kandidátce ANO 2011) radní současně dali úkol vedoucímu odboru, aby pro rozpočet příštího roku připravil případnou změnu tarifu. „Pokud by tam nějaké mimořádné peníze byly, abychom nějakou úpravu jízdného směrem dolů mohli udělat,“ uvedl Šolc.

Liberec už v minulosti na podnět opozice zavedl sociální tarif. Osoby v hmotné nouzi tak mají nárok na zlevněné jízdné stejně jako děti, studenti či senioři. Zlevněné jízdné stojí v liberecké MHD polovinu základního.

Tagy Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec
42 komentářů