Manchester mění veřejnou dopravu. Kompletně přejde na elektrobusy a žlutou, do MHD zahrne i kola

Elektrobus pro Bee Network v aglomeraci Greater Mancherster. Foto: Alexander DennisElektrobus pro Bee Network v aglomeraci Greater Mancherster. Foto: Alexander Dennis

Nové elektrobusy bude vlastnit místní vláda, která je pronajme dopravcům.

Druhou největší městskou aglomeraci ve Velké Británii čeká zásadní proměna veřejné dopravy. Starosta Greater Manchester Andy Burnham představil její novou vizuální identitu a první konkrétní kroky: nákup elektrobusů.

Greater Manchester si objednal prvních padesát elektrických doubledeckerů u výrobce Alexander Dennis. Budou jezdit ve žlutých barvách sítě Bee Network, jak se bude jmenovat nový integrovaný dopravní systém v celé aglomeraci. První elektrobusy mají dorazit příští rok. Vozidla v Manchesteru dosud nemají jednotný vizuální styl.

Změnou je i způsob financování: autobusy nakupuje místní vláda, nikoliv dopravci. Těm je bude vláda pronajímat. Do roku 2027 chce město 300 nových elektrobusů, do roku 2032 pak nebude v provozu jediný naftový autobus.

Pod značkou Bee Network chce aglomerace spojit veškeré druhy dopravy: autobusy, tramvaje, vlaky i sdílená kola. Inspirací je londýnský systém veřejné dopravy.

Podle údajů radnice je zhruba 60 % všech jízd v aglomeraci autem. Vedení chce dosáhnout nejméně polovičního podílu veřejné dopravy do roku 2040. Podle aktuálních statistik se veřejná doprava dosud stále nedostala na úroveň před pandemií.

Tagy Alexander Dennis Manchester
3 komentáře