Manchester převzal první elektrické doubledeckery, jsou součástí proměny dopravy v celé aglomeraci

Nové doubledeckery pro Manchester. Foto: Alexander DennisNové doubledeckery pro Manchester. Foto: Alexander Dennis

Nové autobusy jsou součástí velké proměny veřejné dopravy v aglomeraci Manchesteru.

Britská aglomerace Greatech Manchester převzala první elektrické dvoupodlažní autobusy od skotského výrobce Alexander Dennis. Jejich dodávka je součástí zásadní proměny veřejné dopravy ve druhé největší městské aglomeraci ve Velké Británii.

Jde o první z celkem stovky objednaných doubledeckerů, které budou jezdit ve žlutých barvách sítě Bee Network, jak se bude jmenovat nový integrovaný dopravní systém v celé aglomeraci. Vozidla v Manchesteru dosud nemají jednotný vizuální styl. To se s novými autobusy mění.

Nové autobusy vyrábí skotský výrobce ve spolupráci s čínskou společností BYD. Autobusy jsou 10,8 metru dlouhé, kapacita je 62 sedících cestujících. Jako první vyjedou v oblasti Wiganu a Boltonu. Do spodního patra je nízkopodlažní bezbariérový přístup. Do roku 2027 chce město 350 nových elektrobusů, do roku 2032 pak nebude v provozu jediný naftový autobus. Kvůli tomu staví město nové garáže u Central Parku.

Změnou je i způsob financování: autobusy nakupuje místní vláda, nikoliv dopravci. Těm je bude vláda pronajímat. Pod značkou Bee Network chce aglomerace spojit veškeré druhy dopravy: autobusy, tramvaje, vlaky i sdílená kola. Inspirací je londýnský systém veřejné dopravy.

Nové doubledeckery pro Manchester. Foto: Alexander DennisNové doubledeckery pro Manchester. Foto: Alexander DennisNové doubledeckery pro Manchester. Foto: Alexander Dennis

Tagy Alexander Dennis BYD Manchester
8 komentářů