Konec řidičů? Ve Skotsku začíná provoz linky se samořiditelným autobusem

Zahájení provozu samořiditelného autobusu ve Skotsku. Foto: StagecoachZahájení provozu samořiditelného autobusu ve Skotsku. Foto: Stagecoach

Provoz hlídají zatím dva zaměstnanci na palubě.

Britský dopravce Stagecoach dnes začíná s první autobusovou linkou na světě, na které bude jezdit dvanáctimetrové vozidlo s cestujícími bez řidiče. Jde o linku AB1 v Edinburghu. V oblasti autobusové dopravy se o samořiditelných strojích mluví roky, poprvé je ale tato technologie využita v komerčním provozu s tak velkým autobusem. Dopravcům by měl automat vyřešit problém s nedostatkem řidičů. Všechny dosavadní pokusy byly jen s minibusy.

Autobus jezdí na lince AB1, který vede přes most Forth Road Bridge z parkoviště Ferrytol do Edinburgh Park. Trasa je dlouhá 21,5 kilometru. Na lince jezdí autobus Alexander Dennis Enviro200AV.

I když jde o samořiditelný autobus, dopravce na personálu zatím neušetří. Naopak: namísto řidiče jsou na palubě vozidla dva zaměstnanci. Jeden je na místě řidiče a kontroluje, zda automat dělá vše tak, jak má. Druhý je pak průvodčí označený jako „bus captain“, který prodává a kontroluje jízdenky.

Vývoj a testování autobusu pod projektem Project CAVForth trval téměř deset let. Kromě dopravce se na něm podílela technologická společnost Fusion Processing, Transport Scotland, výrobce autobusů Alexander Dennis a Edinburgh Napier University společně s Bristol Robotics Laboratory. Běhemt testů najely autobusy vybavené novou technologií 1,8 milionu kilometrů.

Jde stále ještě o zkušební provoz, od roku 2025 by měl být již bez zaměstanců dopravce na palubě. Příští rok by mělo dojít k prodloýžení linky dál na sever do Dunfermline.

Tagy Alexander Dennis samořiditelné autobusy Stagecoach
69 komentářů