LOT se vrátí do Prahy, bude létat denně do Varšavy. Firma ještě nedostala státní pomoc

Embraer E195 společnosti LOT. Foto: LOTEmbraer E195 společnosti LOT. Foto: LOT

Letecká společnost LOT Polish Airlines je již dvacátým dopravcem, který na Letišti Praha obnoví svůj provoz. Od 1. července dopravce

Letecká společnost LOT Polish Airlines je již dvacátým dopravcem, který na Letišti Praha obnoví svůj provoz. Od 1. července dopravce bude létat jedou denně mezi Prahou a Varšavou.

Na twitteru to dnes uvedlo Letiště Praha. Na linku nasadí Embraer E195. Odlet z Prahy bude každý den ve 14:35, z Varšavy ve 12 hodin.

Polský státní dopravce obnoví mezinárodní spojení až 1. července, dosud létá jen vnitrostátní lety. Podobně jako všechny aerolinky je silně zasažen krizí způsobenou pandemií koronaviru. Polská vláda dokonce nevyloučila bankrot, ale mluví o něm jako o krajním řešení. Firma dosud nezískala státní pomoc.

Místopředseda vlády Jacek Sasin v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RMF FM uvedl, že by se jednalo až o krajní řešení. „Nyní takový scénář nepředpokládám. Je to samozřejmě možné, ale považuji to až za krajní možnost,“ poznamenal Sasin. „Teď realizujeme jiný scénář,“ dodal.

Vláda se nejprve bude snažit zlepšit ekonomickou situaci národního leteckého dopravce snižováním mezd a nově dohodnutými leasingovými smlouvami pro leteckou flotilu. Kabinet uvažuje také o záchranném balíčku, podobně jako to učinily i jiné vlády, sdělil Sasin. LOT přerušil v polovině března kvůli koronaviru veškeré lety. Začátkem června obnovil vnitrostátní spoje.

Polský národní dopravce zvažoval převzetí německých aerolinek Condor, které létají do prázdninových destinací. Mateřská firma aerolinek LOT, polská státní společnost PGL, ale ze smlouvy dohodnuté v lednu v polovině dubna vycouvala.

s využitím ČTK

Tagy letiště praha LOT LOT Polish Airlines obnovení provozu po pandemii koronaviru prg PRG-WAW WAW
12 komentářů