Lítačka už varuje před odloženou platností jízdenky. Zkrácení dlouhého limitu však ještě potrvá

Kontrola jízdenek ve vídeňské MHD. Autor: © Wiener Linien - Johannes ZinnerKontrola jízdenek ve vídeňské MHD. Autor: © Wiener Linien - Johannes Zinner

Náměstek primátora Hřib potvrdil termín, od kdy by měla být kritizovaná lhůta zkrácena.

Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) v uplynulých dnech zavedl v aplikaci Lítačka varování před dvouminutovou lhůtou, kterou musí cestující od aktivace jízdenky počkat, než začne platit.

Lhůta je cestujícími velmi často kritizována, považují ji za příliš dlouhou. Podle přepravních podmínek totiž musí cestující nastoupit do vozidla až po uplynutí těchto dvou minut, jinak může být pokutován za jízdu načerno.

Cestujícím navíc vadí, že jsou apriori obviňováni z nekalého jednání. Lhůta má totiž zabránit tomu, aby si jízdní doklad kupoval černý pasažér až v momentě, kdy spatří revizora.

Kritika eskalovala letos v lednu, kdy se lhůtu rozhodl na sociálních sítích řešit náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib. ROPID úpravy zpočátku odmítal s tím, že obecně předpokládá, že před použitím jakéhokoli typu jízdného si cestující dopředu zjistí podmínky jeho používání.

Nejsme žádní zloději. Dvouminutové čekání na platnost jízdenky budí zlost. Praha chystá změnu

Nakonec se však rozhodl uspíšit chystanou softwarovou změnu Lítačky, která na lhůtu upozorňuje již před nákupem jízdního dokladu. Varování se již v aplikaci objevuje, obratem byla opravena i chyba, kdy se některým uživatelům zobrazoval paradoxní údaj „0 sekund“.

On-line nákup jízdenky v aplikaci Lítačka.On-line nákup jízdenky v aplikaci Lítačka.

Do poloviny roku

Zároveň v lednu Hřib přislíbil debatu o zkrácení ochranné lhůty jen na jednu minutu, jak je to běžné v jiných městech Česka. Za uplynulé dva měsíce však tato diskuze příliš nepokročila.

Případná změna závisí na rozhodnutí vedení Prahy a příslušné změně tarifu. Technicky to není problém přenastavit,“ řekl pro Zdopravy.cz mluvčí ROPID Filip Drápal.

Podle Zdeňka Hřiba však změna neusnula. „Celá záležitost je aktuálně v běhu a já předpokládám, že ke změně validační lhůty dojde do poloviny letošního roku,“ vysvětlil nyní Zdopravy.cz Hřib.

Dvouminutová lhůta byla nastavena od počátku fungování elektronického nákupu jízdenek v aplikaci v roce 2018, dříve existovala už u SMS jízdenek. Podle ROPID to bylo na základě požadavku pracovníků přepravní kontroly.

Pokud například cestující přijede do Prahy dálkovým autobusem a potřebuje rychle přestoupit na metro, jsou dvě minuty relativně dlouhá doba. V případě, že si jízdenku neaktivuje s předstihem, můžou přijít komplikace.

Tagy Lítačka on-line nákup jízdenek ropid Zdeněk Hřib
89 komentářů