Libereckým krajem vlastněný dopravce má převzít autobusový provoz na Českolipsku

Autobus ČSAD Liberec v Hrádku nad Nisou. Foto: IDOLAutobus ČSAD Liberec v Hrádku nad Nisou. Foto: IDOL

Smlouva na provoz v oblasti Západ končí příští rok, současné vedení dává přednost převzetí výkonů krajským dopravcem.

Společnost ČSAD Liberec by měla od příštího prosince kompletně převzít provoz autobusové dopravy na Českolipsku v takzvané oblasti Západ. Dopravce ovládaný Liberecký krajem má v oblasti nasadit nové moderní vozy a bez soutěže vystřídat společnost ČSAD Česká Lípa.

Končící vedení kraje ustoupilo od plánu koupit sto procent akcií ČSAD Česká Lípa. Od prosince příštího roku bude kraj řešit provoz buď soutěží nebo zadáním zakázky přímo ČSAD Liberec, který je takzvaným vnitřním dopravcem. Smlouva na provoz je do příštího prosince. „Rozhodnutí bude na novém zastupitelstvu. Pokud budeme my pokračovat, určitě chceme jít cestou vnitřního dopravce,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj je potřeba rozhodnout do konce listopadu.

Kraj původně zvažoval nákup akcií ČSAD Česká Lípa, jednání ale ukončil. Důvodem je cena a stáří vozového parku. „Jednak 120 milionů korun je brutální nesmysl a druhá věc, nemají nám co nabídnout,“ řekl dnes novinářům Valdemar Linek z auditorské společnosti Nexia, která vykonává v tomto směru poradenskou činnost pro Autobusy LK. Autobusy LK patří kraji, přes tuto firmu kraj ovládá ČSAD Liberec.

Podle Linka má ČSAD Česká Lípa zastaralý vozový park, který by nebylo možné dál použít. Průměrné stáří nasazovaných autobusů je 12,3 roku. S firmou chce spolupracovat jen například při pronájmu ploch pro zázemí.

Liberecký kraj je jedním z regionů, který se rozhodl jít cestou vnitřního dopravce. Důvodem byly především dlouhodobé spory s firmami ze skupiny BusLine, která zajišťuje provoz ve východní části kraje.

Podle Linka je přes rok čas připravit expanzi ČSAD Liberec. Půjde o pořízení zhruba 70 autobusů, dopravce chce využít stávající smlouvu na vozidla Iveco Crossway. Investice se odhaduje na zhruba 300 milionů korun, část má pokrýt úvěr.

Tagy Autobusy LK ČSAD Česká Lípa ČSAD Liberec Liberecký kraj
40 komentářů