Liberecký kraj od července zdraží veřejnou dopravu, nejvíce platby v hotovosti

Motorová jednotka 844 RegioShark přijíždí do stanice Křižany na trati Liberec - Česká Lípa. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMotorová jednotka 844 RegioShark přijíždí do stanice Křižany na trati Liberec - Česká Lípa. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Liberecký kraj chce zdražením reagovat na propad příjmů z jízdného.

Cestování autobusy a vlaky v Libereckém kraji od července podraží. Krajští radní schválili úpravy tarifu IDOL, které počítají se zdražením. Největší úpravy se týkají plateb v hotovosti. Důvodem je výpadek příjmů kvůli úbytku cestujících způsobeným pandemií koronaviru.

Nový tarif dnes oznámil Liberecký kraj v tiskové zprávě. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka chtějí současně více motivovat k bezhotovostnímu placení jízdného.

„Propad tržeb ve veřejné dopravě činil vloni zhruba 70 milionů korun a za první dva měsíce roku letošního přes 24 milionů, a to i přesto, že v letních měsících meziročně příjmy z jízdného stouply. Nechtěli jsme jít cestou plošného rušení spojů, abychom neomezovali cestující, a přitom zachovali srovnatelnou kvalitu služeb,“ řekl Sviták.

Průměrné zvýšení ceny jízdného bude u hotovostních plateb 15 %, u plateb elektronickou peněženkou 9 % a časových kupónů 11 %. Po šesti letech se tak například zdraží roční síťová jízdenka pro seniory nad 70 let o deset procent z 500 na 550 korun. O pětinu zdraží také jednodenní síťová jízdenka pro jednu osobu a skupinu až 5 osob, jejíž cena se mění po téměř 11 letech. Roční síťová jízdenka zůstane na stejné cenové úrovni.

Kraj chce prohloubením rozdílů v jízdném u platby kartou a hotově více motivovat k bezhotovostním platbám.  „Chceme minimalizovat osobní kontakt pasažérů s řidičem, zrychlit dobu odbavení a udržet veřejnou dopravu na vysoké úrovni. Veškeré připravované změny mají za cíl zabránit úbytku cestujících. V době koronavirové pandemie byla totiž jednou z překážek obava občanů v autobusech a vlacích cestovat i přesto, že dopravci zajistili dodržování stanovených hygienických podmínek,“ dodal Sviták.

Kraje požadují několik měsíců po ministerstvu dopravy, aby výpadek příjmů stát kompenzoval. Zatím marně.

Návrh úprav tarifu IDOL: Foto: Liberecký kraj

Návrh úprav tarifu IDOL: Foto: Liberecký kraj

Tagy dopady koronaviru na dopravu idol Liberecký kraj Top
110 komentářů