Liberecký kraj dostal pokutu 7 milionů korun za smlouvu na autobusovou dopravu na Českolipsku

Autobus ČSAD Česká Lípa v Chrastavě. Foto: ŠJů / Wikimedia CommonsAutobus ČSAD Česká Lípa v Chrastavě. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval Liberecký kraj částkou 7 milionů korun za způsob, jakým uzavřel smlouvu na zajištění

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval Liberecký kraj částkou 7 milionů korun za způsob, jakým uzavřel smlouvu na zajištění autobusové dopravy na Českolipsku. Rozhodnutí není pravomocné, kraj může podat odpor.

Pokuta se týká smlouvy, kterou uzavřeli liberečtí radní se společností ČSAD Česká Lípa loni v prosinci přímým zadáním bez soutěže. Má hodnotu 170 milionů korun na dva roky.

Kraj uzavření smlouvy vysvětloval tím, že využil zajištění smlouvou v takzvané mimořádné situaci. „Jedním z důvodů, proč jsme k tomuto řešení přistoupili, je stav mnoha soutěží na dopravní obslužnost v České republice a také rozhodnutí krajského zastupitelstva zajistit dopravu na Českolipsku vnitřním dopravcem. Uzavřená smlouva a její cenové podmínky jsou pro rozpočet kraje ekonomicky výhodné,“ uvedl loni v prosinci hejtman Martin Půta. Dopravce jezdí s cenou 36,69 Kč za kilometr.

Hejtman na tiskové konferenci dnes uvedl, že už od roku 2017 ÚOHS nesmyslně blokuje naše kroky k vytvoření vnitřního dopravce. Plánoval ho i pro Českolipsko, než ho vytvoří, měly jezdit dva roky autobusy ČSAD Česká Lípa. „Nebyla jiná možnost, než zadat přímo. Celou dobu jsme se pokoušeli zajistit dopravce pro oblast vnitřním dopravcem, což nám ÚOHS neumožnil,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Jan Sviták. „V té době byla mimořádná situace. Kraj měl tehdy jen dvě možnosti. Buď přímým zadáním zajistit pro obyvatele Českolipska veřejnou autobusovou dopravu, nebo je nechat na holičkách a nezajistit nic. A protože úlohou kraje je mimo jiné také postarat se o veřejnou dopravu, jiná možnost, než smlouvu uzavřít, nebyla,“ dodal Sviták

https://www.facebook.com/libereckraj/videos/751036495430810/

ÚOHS ale není přesvědčen, že šlo o zákonný postup. „Liberecký kraj postupoval nezákonně. Nebyly pro to splněny zákonné požadavky,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. „Liberecký kraj zdůvodňoval přímé zadání odkazem na vznik mimořádné situace spočívající v bezprostřední hrozbě přerušení poskytování veřejných služeb, přestože předchozí smlouva na provozování autobusové dopravy zanikla 14. 12. 2019 běžným uplynutím času. Vzhledem k závažnosti přestupku, kdy Liberecký kraj úmyslně zcela vyloučil hospodářskou soutěž o poskytování předmětných služeb, uložil Úřad pokutu ve výši zhruba padesáti procent maximální možné sazby,“ dodal Švanda. Řízení úřad zahájil na základě obdrženého podnětu, kdo ho podal, nezveřejnil. Vztahy kraje a ÚOHS jsou dlouhodobě vyhrocené kvůli řadě řízení na autobusové dopravce.

Proti vydanému příkazu je možno podat do 8 dnů odpor. V případě podání odporu provede úřad prvostupňové řízení. Kraj počítá s podáním odporu, pokud neuspěje, obrátí se na soud.

Tagy ČSAD Česká Lípa Liberecký kraj ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
16 komentářů