Spor o řidiče na Českolipsku. Firma se u soudu domáhá, aby krajskému dopravci zakázal jejich nábor

Nové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Liberecký krajNové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Liberecký kraj

Soud zamítl žádost o předběžné opatřením, kterým se sesterská firma současného dopravce snažila zastavit nábor řidičů.

Nezvyklý spor musí řešit liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem. Společnost Busconnect, u které jsou zaměstnáni řidiči jezdící pro ČSAD Česká Lípa, se žalobou domáhá, aby soud zakázal Libereckým krajem ovládané společnosti ČSAD Liberec nábor řidičů pro oblast Českolipska.

Jde o jeden z mnoha sporů, který provází chystané převzetí provozu na Českolipsku krajskou firmou. Kraj se rozhodl, že zadá ČSAD Liberec zajištění celého provozního souboru od prosince letošního roku. Dopravce už kvůli tomu zahájil nábor řidičů.

Busconnect se u soudu domáhal i vydání několika předběžných opatření, která by zamezila náborové kampani. Soud odmítl zatím ČSAD Liberec zakázat nábor řidičů, stávající zaměstnanci Busconnectu ale nesmí mít novou smlouvu na výkon práce řidiče u ČSAD Liberec dříve než v prosinci, aby mohl Busconnect dojezdit nasmlouvané výkony. Vyplývá to z usnesení soudu, které má redakce k dispozici.

Busconnect je sesterskou firmou ČSAD Česká Lípa, jeho hlavním aktivem je podle dokumentů v obchodním rejstříku 71 řidičů. Znalec je ocenil na 31 milionů korun. Majitelé firmy se snažili společnost prodat Libereckému kraji, ale neúspěšně. Kraj má přitom smlouvu na provoz na Českolipsku s ČSAD Česká Lípa, nikoliv jeho dodavatelem. Vzhledem k předběžnému opatření vyžádaném společností Busconnect může dát logicky nový dopravce přednost jiným uchazečům o práci než řidičům, kteří aktuálně na linkách na Českolipsku jezdí.

ČSAD Liberec nabírá na Českolipsku nejen řidiče, ale také například dílenské mistry, mechaniky nebo dispečery. Dopravce nasadí na Českolipsko hlavně nové autobusy Iveco Crossway.

Tagy Busconnect Českolipsko ČSAD Česká Lípa ČSAD Liberec Liberecký kraj Top
50 komentářů