Ústecký kraj přidá na autobusy ze Šluknovského výběžku do Prahy, má jich jezdit 8 denně

Autobusové nádraží v Novém Boru. Foto: IDOLAutobusové nádraží v Novém Boru. Foto: IDOL

Počty spojů se mají zvýšit na 8 párů denně. Kraj dříve za spojení nic platit nemusel.

Obyvatelé Šluknovského výběžku by se měli dočkat lepšího autobusového spojení s Prahou než dosud. Od konce listopadu po konci společnosti Quick Bus došlo k výraznému zhoršení spojení, například z Rumburku jezdí nyní jen jeden autobus denně.

Materiál na navýšení počtu spojů schválili tento týden radní. „Budeme Liberecký kraj žádat o zvýšení objednávky proti dnešnímu stavu o další 4 páry spojů ve všední dny na celkem 8 párů,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

O víkendu by měl kraj objednat oproti současnému dva páry autobusů navíc. Kompenzace by měla dosáhnout zhruba 600 tisíc za rok. Spoje by měla zajišťovat společnost ČSAD Česká Lípa od 1. ledna.

Až do konce listopadu nemusel Ústecký kraj spojení s Prahou nijak dotovat. Quick Bus jezdil na vlastní riziko. Liberecký kraj se ale rozhodl při vydávání licence výrazně omezit jeho byznys tím, že na trase už od Svoru nemohl přepravovat další cestující, protože linka nebyla integrována do dopravních systémů. Výsledkem tak bylo zhoršení dopravní obslužnosti a peníze z veřejných rozpočtů navíc. Detailně jsme se tomuto problému věnovali zde.

Tagy autobusové spojení Šluknovského výběžku s Prahou ČSAD Česká Lípa Doprava Ústeckého kraje Ústecký kraj
31 komentářů