Léto se zakrytým obličejem: Respirátor zůstane v dopravě povinný i o prázdninách

Prodej respirátorů na přepážkách DPP. Foto: DPPProdej respirátorů na přepážkách DPP. Foto: DPP

Rozhodnutí souvisí s postojem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který se obává šíření indické mutace viru.

Povinnost mít zakrytá ústa a nos respirátorem třídy FFP2 (či vyšší) zůstane ve veřejné dopravě i během prázdnin. Po jednání vlády to oznámila na twitteru ministryně financí Alena Schillerová v souvislosti s výjimkou u DPH.

„Vláda rozhodla o prodloužení prominutí DPH na respirátory třídy FFP2 a vyšší po dobu letních prázdnin od 1. 7. do 31. 8. 2021. Počítáme s tím, že nošení respirátorů v MHD a ve veřejných prostorech zatím bude pokračovat. Odpuštěná daň pomůže zajistit cenovou dostupnost pro všechny,“ uvedla Schillerová.

Rozhodnutí souvisí se změnou postoje ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který se obává šíření takzvané indické mutace koronaviru. „S ohledem na aktuální vývoj epidemické situace jsme se rozhodli zatím nepřistoupit k nahrazení respirátorů chirurgickými rouškami ve vnitřních prostorách. Respirátory tedy zůstanou,“ uvedl Vojtěch.

Povinnost respirátorů ve veřejné dopravě zavedl jeden z jeho předchůdců Jan Blatný od začátku letošního března. Předtím byla povolena v zakrývání obličeje lidová tvořivost.

Tagy opatření kvůli koronaviru respirátory veřejná doprava
306 komentářů