Respirátory ve veřejné dopravě od 25. února. Dopravci nemají pravomoci na vymáhání nových pravidel

Infografika ČD k povinnosti nosit roušky. Foto: ČDInfografika ČD k povinnosti nosit roušky. Foto: ČD

Dopravci měli několik dní na přípravu. Podle některých není v jejich silách kontrolovat cestující, zda nařízení dodržují.

Od 25. února bude možné v tuzemské veřejné dopravě cestovat jen s respirátory, dvojitou chirurgickou rouškou nebo nano rouškou. Někteří dopravci ale upozorňují, že jsou sice na nové opatření připraveni, není ale v jejich moci kontrolovat každého cestující, zda své horní dýchací cesty chrání tak, jak nakonec stanoví vláda. Původně mělo opatření platit od úterý, vláda nakonec dnes večer rozhodla o zavedení od 25. února.

Dopravci jsou na zpřísnění podmínek cestování připraveni. Své zaměstnance vybaví respirátory a cestující na nové povinnosti upozorňují už nyní. Přesné podmínky nastaví během dneška. Například Leo Express pak bude pasažérům rozdávat dvě chirurgické roušky a respirátory prodávat ve vlacích. Vyplývá to z informací dopravců, které dnes ČTK oslovila. Od úterý budou kvůli sílící epidemii ve veřejné dopravě povinné respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky na sobě.

České dráhy, RegioJet i Leo Express deklarovaly, že nové podmínky pro ně nebudou problémem. Opatření už začaly připravovat v minulých dnech, a to směrem k zaměstnancům i cestujícím.

České dráhy uvedly, že na přesné vymezení podmínek čekají do vyhlášení nařízení ministerstva zdravotnictví. Už nyní však průvodčí ve vlacích cestující s látkovou rouškou upozorňují, že od úterý se situace změní, neboť tato rouška už nebude považována za bezpečnou a dostačující. Státní dopravce už v minulých měsících vybavil své zaměstnance, kteří jsou v kontaktu s cestujícími, ochrannými rouškami či respirátory, dále brýlemi a rukavicemi.

Své zaměstnance vybaví respirátory také RegioJet. Ten už o víkendu začal informovat i cestující, respirátory či dvě roušky budou povinné nejen ve vlacích či autobusech, ale i v prodejnách RegioJetu nebo čekárnách.

Leo Express bude vybavovat ochranným materiálem i cestující. Dosud jim k jízdence zdarma dával balenou chirurgickou roušku, od úterý bude rozdávat tyto roušky dvě. Nákup respirátorů pak umožní přímo ve vlaku, společnost už je objednala v minulých dnech. Pro zaměstnance dopravce zavedl povinné respirátory už dříve.

„Palubní personál již nyní dohlíží na dodržování bezpečnostních opatření a bude kontrolovat také používání dvou chirurgických roušek, respirátorů a či nařízených ochranných pomůcek,“ uvedl mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík. Podle společnosti jde o další opatření, které může snížit počty cestujících, ochranné pomůcky by tak měl pro cestující zařídit v prvé řadě stát.

Kontrola revizory i městskou policií

Dopravci zároveň pokračují v ochranných opatřeních, která většinou zavedli na začátku krize loni. Jde především o vybavení vlaků a autobusů dezinfekcí, jejich pravidelné čištění a využívání technologií pro čištění vzduchu. Loni tato opatření dopravce vyšla na desítky milionů korun.

V případě městské hromadné dopravy počítají dopravci s tím, že dodržování pravidel budou kontrolovat například revizoři. Takový plán má královéhradecký dopravní podnik. Revizor neuděluje pokuty, jsou v kompetenci policie. Revizoři ji volají jen ve vyhrocených situacích. „Rozhodně tak nebudou revizoři činit ve všech případech, jen by neadekvátně zatěžovali policii, případně zdržovali vlastní spoj MHD,“ uvedl mluvčí Františe Meduna.

Dopravní podnik měl ve vozech od loňského 1. září zvukový záznam, který cestující upozorňoval, aby měli zakrytá ústa a nos. Teď ho aktualizuje a od úterý ho bude pouštět v upravené podobě, dodal Meduna.

Ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán uvedl, že dopravce nemá jak kontrolovat povinnost mít respirátor v MHD. Cestující, kteří nedodrží opatření, mohou maximálně upozornit revizoři.

Nemáme to jak zkoumat, kromě respirátorů mohou být dvě roušky nebo rouška s nanovlákny, což nepoznáme ani omylem. Budeme spoléhat na to, že lidé budou zodpovědní,“ řekl Pelikán. Ředitel dopravního podniku věří, že cestující, který vstoupí do vozu bez ochrany dýchacích cest, ostatní lidé upozorní, aby si ji nasadil.

ČTK

Tagy ochrana dýchacích cest ochranný přístav Hřensko opatření kvůli koronaviru respirátory
180 komentářů