Letiště Praha zmodernizuje Bonbon. Stavba jeřábu omezí dopravu

Letiště Praha, Terminál 1 a administrativní budova Bonbon. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, Terminál 1 a administrativní budova Bonbon. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vedení letiště už své kanceláře v Bonbonu, které nabízejí unikátní výhled na letištní plochu, opustilo.

Letiště Praha chystá velkou investici do svého administrativního zázemí, kterým je budova zvaná Bonbon. Ta je zasazena do Terminálu 1, výrazně jej ale převyšuje. Zakázku v konkurenci pěti dalších nabídek získalo sdružení firem BAK stavební společnost a Trigema Building. Smluvní cena je 382 milionů bez DPH.

Modernizace Bonbonu, která má začít v polovině ledna, zahrne mimo jiné výměnu obvodového pláště a střechy, změnu dispozičního uspořádání interiérů, zbudování nové recepce nebo výměnu veškerých inženýrských sítí. Hotovo by mělo být do Velikonoc 2025.

„Budova bude nadále sloužit stejnému účelu jako dosud. Bude zde umístěno především technické zázemí, provozní místnosti a kancelářské prostory, které budou určeny pro management Letiště Praha i pro externí společnosti. V šestém patře pak bude umístěno záložní pracoviště Řízení letového provozu,“ uvedl mluvčí letiště Michal Procházka.

Rekonstrukce bude probíhat za plného provozu letiště, což si na stavbě vyžádá mnohá specifická opatření. „Maximální úsilí bude věnováno především zajištění bezpečnosti cestujících i zaměstnanců. Vzhledem k provozu letiště je třeba řešit například vhodné umístění a výšku jeřábu. Samotná stavba jeřábu pak bude mít vliv na organizaci dopravy před Terminálem 1, kdy po dobu několika dní dojde k posunu zastávek a tras autobusů a vozů taxi,“ doplnil Procházka.

Vedení letiště už své kanceláře v Bonbonu, které nabízejí unikátní výhled na letištní plochu, opustilo. Dočasně přesídlilo do elipsovité budovy APC, někdejšího sídla Českých aerolinií.

Letiště Praha, Terminál 1 a administrativní budova Bonbon. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, Terminál 1 a administrativní budova Bonbon. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAreál Letiště Václava Havla. Vlevo Terminál 1 s "Bonbonem". Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, Terminál 1, autobus pro exkurze. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Bonbon letiště praha
Žádné komentáře