Letiště Praha začalo s opravou Bonbonu, stavba má „bezpečnostní specifika“

Rekonstrukce administrativní části Terminálu 1 (tzv. Bonbonu). Pramen: Letiště PrahaRekonstrukce administrativní části Terminálu 1 (tzv. Bonbonu). Pramen: Letiště Praha

Vedení letiště, které v Bonbonu sídlí, se dočasně přestěhovalo do elipsovité budovy APC, někdejšího sídla Českých aerolinií.

Letiště Praha začalo v polovině ledna s velkou rekonstrukcí administrativní budovy Bonbon, která je součástí Terminálu 1. Rekonstrukce vyjde na 382 milionů korun, budova dostane mimo jiné novou střechu a fasádu.

„Po celou dobu rekonstrukce jsou přijata specifická bezpečnostní opatření a stavba je zabezpečena technologickými prostředky a fyzickými zábranami. Pracovníci stavební firmy se pohybují pouze uvnitř budovy a na střeše. Veškeré prostory jsou střeženy a přístupné pouze oprávněným pracovníkům,“ uvedl mluvčí letiště Michal Procházka.

Pracovníci stavební firmy se podle něj nepohybují v SRA zóně, tedy vyhrazeném bezpečnostním prostoru, kam je přístup kontrolován „pro zajištění ochrany civilního letectví před protiprávními činy“.

Modernizace Bonbonu zahrne vedle výměny obvodového pláště a střechy také změnu dispozičního uspořádání interiérů, zbudování nové recepce nebo výměnu veškerých inženýrských sítí. Hotovo by mělo být do Velikonoc 2025.

„Budova bude nadále sloužit stejnému účelu jako dosud. Bude zde umístěno především technické zázemí, provozní místnosti a kancelářské prostory, které budou určeny pro management Letiště Praha i pro externí společnosti. V šestém patře pak bude umístěno záložní pracoviště Řízení letového provozu,“ řekl již dříve Procházka. Rekonstrukce bude probíhá za plného provozu letiště.

Vedení letiště, které v Bonbonu sídlí, se dočasně přestěhovalo do elipsovité budovy APC, někdejšího sídla Českých aerolinií.

Rekonstrukce administrativní části Terminálu 1 (tzv. Bonbonu). Pramen: Letiště PrahaLetiště Praha, Terminál 1 a administrativní budova Bonbon. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, Terminál 1 a administrativní budova Bonbon. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAreál Letiště Václava Havla. Vlevo Terminál 1 s "Bonbonem". Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, Terminál 1, autobus pro exkurze. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTerminál 1 během oprav Bonbonu. Autor: Zdopravy.cz/Vojtěch Očadlý
Tagy Bonbon letiště praha Terminál 1
2 komentáře