Letecký most z Číny pokračuje, během prodlouženého víkendu přiletí šest strojů

Nákladní letoun 777F společnosti China Cargo v Praze. Foto: Letiště PrahaNákladní letoun 777F společnosti China Cargo v Praze. Foto: Letiště Praha

O prodlouženém velikonočním víkendu přiletí do Česka z Číny šest letadel dopravce China Eastern se zdravotnickým materiálem na boj s

O prodlouženém velikonočním víkendu přiletí do Česka z Číny šest letadel dopravce China Eastern se zdravotnickým materiálem na boj s epidemií covid-19. První dvě letadla přistála dnes v Praze na ruzyňském letišti. Zaměstnanci Czech Airlines Handling a hasiči náklad z letadla vyložili a odvezli do policejního skladu v Opočínku u Pardubic. Odtud následně začali zdravotnický materiál dál rozvážet do krajů.

Česko nakupuje z Číny ochranné prostředky za miliardy korun. Jako první dorazil 18. března letoun s rychlotesty na koronavirus. Díky leteckému mostu z Číny, který dojednalo ministerstvo vnitra, zatím do ČR dorazilo zhruba 25 letadel s asi 550 tunami roušek, respirátorů a dalšího materiálu.

Dnes ráno v Praze přistál Airbus 330, který pojme 200 metrů krychlových nákladu. Z Číny přivezl půl milionu párů jednorázových ochranných rukavic, 54 000 kusů jednorázových ochranných obleků a 180 000 roušek. „Jejich rozvoz do krajů již začal. Rozváží se i další materiál, který na distribuci čekal ve skladu,“ řekl mluvčí hasičů Rudolf Kramář.

Odpoledne v Praze přistál opět nákladní Boeing 777F China Cargo, který dokáže přepravit až 500 metrů krychlových nákladu. „Letadla do Česka dopraví roušky, respirátory, štíty, brýle, ochranné obleky, testovací sady,“ řekl Kramář. Dodal, že přesné počty přivezeného materiálu hasiči znají po přepočítání ve skladu v Opočínku.

V sobotu, neděli a pondělí má přiletět A330 China Eastern, v pondělí ještě opět nákladní boeing 777F.  Všechna letadla přivezou materiál z Šanghaje.

Na vykládce a převozu materiálu se dnes podílí přes 80 hasičů a asi 20 policistů. „Dosud leteckým mostem přišlo do Opočínku asi 5000 metrů krychlových materiálu o váze asi 550 tun. Při rozvozu naše nákladní auta najela 150.000 kilometrů,“ řekl Kramář. Doplnil, že kromě hasičů podílejících se na přepravě a distribuci ochranných pomůcek dnes na stanicích po celé zemi drží službu dalších asi 2300 hasičů.

Ministerstvo vnitra prostřednictvím hasičů dosud jednotlivým odběratelům rozvezlo šest milionů respirátorů, 40,3 milionu roušek, 10,5 milionu rukavic, 299 000 obleků, 419 000 brýlí, 245 000 štítů, 290 000 návleků a 280 000 rychlotestů. Hlavní část odebraly kraje, například k nim šly tři miliony respirátorů a 24,2 milionu roušek.

ČTK

Tagy letecký most Česko - Čína
25 komentářů