Letecký most se zdravotnickým materiálem z Číny končí, v Praze přistálo poslední letadlo

Nákladní letoun 777F společnosti China Cargo v Praze. Foto: Letiště PrahaNákladní letoun 777F společnosti China Cargo v Praze. Foto: Letiště Praha

V Praze dnes ráno přistálo poslední letadlo se zdravotnickým materiálem, který v Číně nakoupilo a do Česka prostřednictvím leteckého mostu

V Praze dnes ráno přistálo poslední letadlo se zdravotnickým materiálem, který v Číně nakoupilo a do Česka prostřednictvím leteckého mostu dopravilo ministerstvo vnitra. Od 20. března, kdy byly lety zahájeny, přepravilo pět desítek letadel kolem 2000 tun roušek, respirátorů a dalšího materiálu, uvedl Kramář v sobotu. Vnitro dosud za objednávky zaplatilo skoro čtyři miliardy korun.

Podle mluvčího hasičského záchranného sboru Rudolfa Kramáře přistálo letadlo z Číny na ruzyňském letišti krátce po 07:00. „Dnes nemáme 23 nákladních aut, ale vystačíme si s osmi, jelikož se nejedná o nákladní letadlo,“ avizovali hasiči na twitteru. Většinu materiálu do Česka dopravila letadla společnosti China Eastern.

Ministerstvo nakupuje v Asii zdravotnický materiál centrálně mimo jiné pro záchrannou službu, některé nemocnice či domovy seniorů. Podle statistik distribuovalo vnitro k 30. dubnu skoro devět milionů respirátorů, přes 39 milionů rukavic či dva miliony návleků. Zdaleka nejvýraznější položkou jsou ale ochranné roušky, kterých vnitro s pomocí hasičů rozvezlo 62,8 milionu kusů. Největším odběratelem ochranných pomůcek byly kraje.

Objevuje se i kritika kvality dodaného zboží. Server SeznamZprávy například s odvoláním na výsledky testů Ústavu chemických procesů Akademie věd napsal, že respirátory dovezené z Číny netěsní a je třeba je k obličeji přilepit.

Vykládku a distribuci zhruba 13.000 metrů krychlových dovezených zdravotnických pomůcek měli na starosti hasiči spolu s policisty. Zboží překládali z letadel na nákladní auta, která ho vozila do policejného skladu v Opočínku na Pardubicku. Odtud zdravotnický materiál putoval konečným příjemcům. Hasiči při tom podle Kramáře najezdili po Česku kolem 400 000 kilometrů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po středečním jednání Ústředního krizového štábu řekl, že po skončení nouzového stavu by měla být klíčovým orgánem zodpovídajícím za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Vnitro podle Hamáčka vypíše už podle zákona o veřejných zakázkách tendr na rámcovou smlouvu na dodávku ochranných pomůcek po skončení nouzového stavu pro své složky, tedy například policii, hasiče nebo zdravotnická zařízení ministerstva vnitra.

ČTK

Tagy letecký most Česko - Čína letiště praha
23 komentářů