Stát odhalil, kolik stál letecký most s Čínou. Jeden let vyšel v průměru přes 10 milionů korun

Členové vlády s nejkvalitnějšími respirátory v době, kdy zdravotníci byli bez ochranných pomůcek, děkují čínskému velvyslanci při prvním příletu zdravotnického materiálu. Kvůli liknavému přístupu Číny se koronavir rozšířil po celém světě. Foto: vlada.czČlenové vlády s nejkvalitnějšími respirátory v době, kdy zdravotníci byli bez ochranných pomůcek, děkují čínskému velvyslanci při prvním příletu zdravotnického materiálu. Kvůli liknavému přístupu Číny se koronavir rozšířil po celém světě. Foto: vlada.cz

Stát zaplatil dceřiné firmě China Eastern 708 milionů korun za přepravu zdravotnického materiálu v březnu a dubnu z Číny do

Stát zaplatil dceřiné firmě China Eastern 708 milionů korun za přepravu zdravotnického materiálu v březnu a dubnu z Číny do Česka. Vyplývá to z informací, které poskytlo ministerstvo vnitra na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

V této částce za letecký most nejsou zahrnuty ještě další lety: přílety nákladního Ruslanu nebo přeprava materiálu z Číny letouny Smartwings a ČSA.

Ministerstvo vnitra zaplatilo peníze čínské společnosti Eastern Air Logistics za celkem 708 milionů korun. Celkem šlo o 49 letů v rámci leteckého mostu, další dva byly fakturovány mimo. Jde o dceřinou společnost čínského dopravce China Eastern Airlines. Do Prahy firma létala s Airbusy A330 a nákladním 777F. Podstatně výhodnější pro Česko byly lety s nákladním Boeingem, do kterého se vešlo 500 kubíků nákladu, jeden let vyšel na 11,257 milionu korun. Do Airbusu se vešlo 200 kubíků, jeden let vyšel na 9,626 milionu korun.

Z peněz ministerstva vnitra šla i úhrady faktury na poslední let nákladního letounu Antonov An-124 Ruslan z Šen-čenu do Pardubic. Společnosti Volga Dnepr za let stát zaplatil 18,9 milionu korun. To je výrazně méně, než kolik měly stát lety se společností Antonov Airlines, která obstarala ostatní lety s Ruslanem do Pardubic. Ministr obrany Lubomír Metnar při prvním letu uvedl, že stojí 35 milionů korun.

Stát za nákup materiálu v Číně dal více než čtyři miliardy korun, peníze z velké části skončily u firem s pochybnými vlastníky. Nákupy bude zkoumat Nejvyšší kontrolní úřad.

Tagy China Eastern letecký most Česko - Čína Ministerstvo vnitra Top
23 komentářů