890 tun zdravotnického materiálu. Na Ruzyni odbavili už 37 speciálních letů

Airbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Letiště Praha

Společnost Czech Airlines Handling (CSAH) odbavila na pražském Letišti Václava Havla od zahájení nouzového stavu celkem 32 letadel naložených zdravotnickým

Společnost Czech Airlines Handling (CSAH) odbavila na pražském Letišti Václava Havla od zahájení nouzového stavu celkem 32 letadel naložených zdravotnickým materiálem, nejčastěji z Číny. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik. Celkem na Letišti Praha přistálo 37 speciálních letů, pět letů odbavovaly Menzies.

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes CSAH zveřejnila na sociálních sítích. Úplně první nákladní let přistál na pražském letišti v pátek 20. března, poslední dnes ráno.

Zaměstnanci CSAH, hasiči Letiště Praha i Hasičského záchranného sboru ČR, policisté a další státní složky pracují na letištní ploše téměř každý den, nejčastěji v brzkých ranních hodinách. Ze speciálních nákladních letů vyložili již více než 890 tun zdravotnického materiálu, z toho více než 220 tun bylo umístěno přímo na palubách letadel běžně používaných pro přepravu cestujících.

Z nákladového prostoru letadla bylo za pomoci speciální letištní techniky vyloženo více než 432 kontejnerů či palet. „Průměrná doba odbavení, kdy letadlo zůstává v Praze a musí proběhnout všechny procesy odbavení, byla pod dvě hodiny,“ uvedla mluvčí CSAH Kateřina Pavlíková. Kromě vyložení či naložení nákladu jde například o kontrolu vyvážení letadla, doplnění leteckého paliva, technickou kontrolu leteckými mechaniky, vytvoření potřebné dokumentace a další činnosti.

Kromě nákladních letů pokračují pracovníci handlingu CSAH i v odbavení pravidelných nákladních linek, ale také odbavení některých repatriačních letů. Ty organizovalo nejen Ministerstvo zahraničních věcí ČR, ale i další zastupitelské úřady, které je koordinují pro své občany vracející se domů.
 
Seznam společností a typů letadel odbavených CSAH v rámci speciálních nákladních letů:
AirAsia X – Airbus A330neo (Airbus A330-900)
Bamboo Airways – Boeing 787-9 Dreamliner
China Eastern Airlines – Airbus A330-200
China Cargo Airlines – Boeing 777-200/300
Juneyao Airlines – Boeing 787-9 Dreamliner

Tagy Czech Airlines Handling letecký most Česko - Čína letiště praha
27 komentářů