Lanovka, dvoupatrový autobus a teď vlak. Ostrava vymýšlí, jak dostat lidi do ZOO

Lokomotiva 753, nákladní vlak s auty, foto: AWT/PKP CargoLokomotiva 753, nákladní vlak s auty, foto: AWT/PKP Cargo

Po plánech na lanovku nebo neúspěšném nákupu dvoupodlažních autobusů  pokročila ostravská radnice s přípravou dalšího projektu, který má dostat návštěvníky

Po plánech na lanovku nebo neúspěšném nákupu dvoupodlažních autobusů  pokročila ostravská radnice s přípravou dalšího projektu, který má dostat návštěvníky do ostravské zoo jiným způsobem než pěšky, autem, trolejbusem nebo autobusem.

Plán na využití vleček ve vlastnictví dopravce Advanced World Transport (AWT) k propojení turistických cílů ve městě oznámilo vedení města letos na jaře, minulý týden udělali radní v přípravě projektu další pokrok. Po studii proveditelnosti ostravští radní na svém úterním jednání rozhodli o vypracování investičního záměru přípravy stavby.

Vlečka dnes spojuje nádraží Ostrava-střed, Dolní oblast Vítkovic, Karolinu a ostravskou ZOO.

Schéma trasy možného nového osobního železničního spojení v Ostravě. Foto: Statutární město Ostrava
Schéma trasy možného nového osobního železničního spojení v Ostravě. Foto: Statutární město Ostrava

Na základě výběrového řízení zadalo město veřejnou zakázku na zpracování záměru firmě Dopravní projektování. Cena zatím není veřejná, zakázka ještě není v registru smluv. „Pro účely investičního záměru již proběhlo zaměření trati polohopisně a výškopisně, tak aby budoucí zhotovitel mohl pracovat s konkrétními čísly,“ uvedla radnice v tiskové zprávě.

Součástí plánu je vybudování nástupišť, pěší komunikace, dalšího vchodu do ZOO a vypravení vlakových spojů z hlavního nádraží nebo Dolní oblasti Vítkovice. Nápad vzešel z návrhu veřejnosti, která se podílí na rozvoji města a posílá náměty na projekty, které se stávají součástí Akčního plánu Strategického plánu rozvoje města Ostravy 2017-2023 pod značkou fajnOVA.

Tagy AWT ostrava železniční vlečky v Ostravě
21 komentářů