Kunovická letadla L 410 NG prošla do finále tendru filipínské pobřežní stráže

Letoun L410 NG. Foto: Aircraft IndustriesLetoun L410 NG. Foto: Aircraft Industries

Firma se snaží prodejem modifikovaných verzí letadel zacelit výkyvy na trzích regionální dopravy.

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries se s letadly L 410 NG dostal do užšího výběru v tendru na nové stroje pro filipínskou pobřežní stráž. Podle prohlášení výrobce se filipínská pobřežní stráž zajímá o víceúčelovou a hlídkovou verzi letounu. V první etapě vyčlenila tamní vláda na nákup nových letadel 31,3 milionu dolarů (cca 670 mil. Kč).

„Postupujeme do další vyhodnocovací fáze, která bude pro získání zakázky rozhodující,“ uvedla generální ředitelka Aircraft Industries Ilona Plšková. Podle ní je Česká republika jedinou zemí v Evropské unii, která dokáže vlastními silami vyvinout a vyrobit letadlo v této kategorii. „Máme letoun s unikátními provozními vlastnostmi v evropském i světovém měřítku,“ doplnila manažerka.

Víceúčelový stroj ve variantě L410 NG Multirole zahrnuje výměnné sady, které je možné v krátkém čase do letadla instalovat. Jde například o sklopná sedadla nebo speciální sanitní kit s biovaky pro přepravu infekčních pacientů. Letadlo v hlídkové verzi udělá z “engéčka” okřídlený radar, který umožní sledování pohybu na pevnině, na moři i ve vzduchu. „Pokud se filipínská pobřežní stráž pro hlídkovou verzi L 410 NG rozhodne, bude se jednat o světovou premiéru této modifikace,“ doplnila Plíšková. Dva patrolovací letouny předchozí generace L 410 byly dodány předloni do Polska.

Firma se podle Plíškové snaží prodejem modifikovaných verzí letadel zacelit výkyvy na trzích regionální dopravy.

Tagy Aircraft Industries Filipíny L 410 NG
3 komentáře