Křetínský ovládl prvního autobusového dopravce. K Tourbusu získal i Zvonařku

Modernizované autobusové nádraží Zvonařka v Brně. Foto: IDS JMKModernizované autobusové nádraží Zvonařka v Brně. Foto: IDS JMK

K završení transakce došlo těsně před Vánoci, EP Real Estate se stal jediným akcionářem.

Nemovitostní část byznysu miliardáře Daniela Křetínského EP Real Estate vstupuje nově i mezi autobusové dopravce a provozovatele autobusových nádraží.

Těsně před Vánoci se stala jediným akcionářem společnosti Tourbus, která je kromě vlastní autobusové dopravy také stoprocentním majitelem společnosti ČSAD Brno Holding, které patří hlavní brněnské autobusové nádraží Zvonařka.

Změna vyplývá z informací v obchodním rejstříku. K zápisu došlo 23. prosince, o den dříve valná hromada firmy kompletně vyměnila vedení společnosti. V dozorčí radě například zasedl Vítězslav Tymr, který působí v jiné části autobusového byznysu Daniela Křetínského: ve výrobci autobusů SOR Libchavy.

Kupní cena za transakci nebyla známa. Akcionáři Tourbusu bylo několik jeho manažerů, přesné podíly nejsou známy. Tourbus působí jako dopravce na několika linkách v rámci Jihomoravského kraje, provozuje také některé komeční vnitrostátní a mezinárodní linky.

Jedním z klíčových aktiv firmy je autobusové nádraží Zvonařka, které prošlo rozsáhlou modernizací za 105 milionů korun. Otevřeno bylo letos na jaře, většinu peněz zaplatily evropské fondy.

Tagy Autobusové nádraží Zvonařka ČSAD Brno holding Tourbus ÚAN Zvonařka
43 komentářů