Košický dopravní podnik zlevnil dlouhodobé kupony. Jak si stojí cenově slovenská MHD s českou?

Tramvaj Vario LF2 Plus od Pragoimexu v Košicích. Foto: DPMKTramvaj Vario LF2 Plus od Pragoimexu v Košicích. Foto: DPMK

Košický dopravní podnik si od zlevnění slibuje více cestujících.

Dopravní podnik města Košice zlevňuje dlouhodobé jízdenky na MHD. Od počátku tohoto roku vyjde roční cestování v rámci sítě Dopravního podniku města Košice (DPMK) o 18 procent levněji. Nově jízdné na jeden rok vyjde na 199 eur. Tedy v přepočtu na necelých 4 870 korun. Podle dopravce je cílem snaha dostat cestující zpátky do MHD.

„Naším cílem je motivovat cestující k častějšímu využívání MHD a zvýhodnit tak cestování veřejnou dopravou v porovnání s jinými dopravními prostředky,“ uvedla mluvčí DPMK Vladimíra Petrušová. Cestující tak za jeden den zaplatí 55 centů – tedy necelých 13 korun českých.

Dopravní podnik plánuje vykompenzovat ztráty, které zlevněním vzniknou, zvýšenými tržbami za prodej většího počtu jízdenek. V minulý letech ale počet ročních kuponů stagnoval. V roce 2019 se prodalo 269 ročních jízdenek. O rok později pak 404. Minulý rok ale prodej opět klesl. V Košicích jízdenku na celý rok využívalo 323 cestujících.

Plán na snížení ceny přišel od vedení města Košice, a to mimo jiné ve volebním roce. Na Slovensku se na podzim odehrají komunální volby. Místní MHD ale už není nejdražší v rámci země. Po zlevnění jí na první místě vystřídala Žilina. Tam momentálně za roční cestování dospělý člověk zaplatí 231 eur. Tedy bezmála 5 650 korun českých. Stejnou cenu jako v Košicích zaplatí i lidé v Bratislavě.

Jak si stojí české dopravní podniky?

Sdružení dopravních podniků tento týden vydalo přehled cen jízdenek v jednotlivých městech v České republice. Z něj vyplývá, že naopak některé dopravní podniky sáhly ke zdražení jízdného. Nutno ale říct, že po dlouhých letech. To je i příklad Mostu a Litvínova. Tam se cena kuponů zvedla o 20 procent. Ke zdražení však došlo poprvé od roku 2008.

Mírněji se zdražovalo v Plzni, konkrétně o 3,2 procenta. Od roku 2015 místní dopravní podnik každoročně zvyšují cenu předplatného o inflaci. Aktuální číslo tak vychází z údajů za rok 2020.

Některé dopravní podniky jsou pak ve fází zvažování. Ceny se tak mohou ještě měnit ještě v Ostravě, která patří v při pohledu na cenu roční kuponů k dražším. Konkrétní změny a jestli dojde na zdražení dlouhodobých jízdenek zatím jasné není.

Aktuálně nejvíce momentálně zaplatí za roční kupon lidé v Brně. Cena se tam pohybuje okolo 4 750 korun. Dopravní podnik pak odmítl další zdražování. Místo toho došlo k omezení dopravního výkonu o 4 procenta už loni v prosinci.