Auta na prvním místě. Úřad ruší přechod v Přerově u dvou škol a školky

Přechod v Přerově, který chce policie a krajský úředník zrušit. Foto: Google Street ViewPřechod v Přerově, který chce policie a krajský úředník zrušit. Foto: Google Street View

Městu se rušení přechodu nelíbí, plánuje tu novou křižovatku.

Odbor dopravy Krajského úřadu Olomouckého kraje bez žádné analýzy rozhodl o zrušení přechodu, který spojuje centrum města se dvěma středními školami, školkou, zimním stadionem a hřbitovem. Krok se nelíbí přerovské radnici, která se proti rozhodnutí chystá odvolat.

Rozhodnutí je na úřední desce kraje. Týká se přechodu přes silnici I/55 v ulici bratří Hovůrkových. Ke zrušení došlo na základě deset let starého požadavku policie. „Dle jejího tehdejšího vyhodnocení byl předmětný přechod pro chodce dlouhý 12 m a bez řádného nasvětlení, jak vyžadují podmínky užití dopravních značek vyznačujících přechod pro chodce. Předmětný přechod pro chodce je navíc veden přes tři jízdní pruhy (dva v jednom směru, odbočovací a přímý), což je velice rizikové pro chodce,“ uvádí úřad.

Není přitom jasné, proč dochází k rušení přechodu deset let poté, co se policie s tímto požadavkem ozvala. Dojde k němu navíc v době, kdy se staví dálnice D1 kolem Přerova. Ta přinese zásadní snížení provozu na silnici I/55. Z města zmizí tranzit.

Bez jediné srážky za deset let

Úřad vůbec neřešil možnost, že by přechod zůstal, ale upravil se například ostrůvkem uprostřed, nebo zpomalením aut. Drží se předpisů, podle kterých je maximální délka sedm metrů. Neřeší ani to, kudy mají chodci jít. Jiné nejbližší přechody jsou necelých 200 metrů daleko.

„Snížení maximální rychlosti projíždějících vozidel není řešení, které povede ke zvýšení bezpečnosti přecházejícího chodce, neboť chodec se v celé délce přechodu nachází v jízdních pruzích a nemá tedy možnost se kamkoliv schovat před projíždějícími vozidly. V loňském roce došlo v rámci celé ČR k několika dopravním nehodám, kdy vozidlo v jednom pruhu zastavilo a pustilo chodce, zatímco vozidlo v souběžném druhém pruhu nezastavilo a došlo ke srážce s chodcem,“ uvedla mluvčí kraje Alena Minxová.

Veřejná vyhláška o zrušení přechodu zatím není pravomocná. Proti rušení je přerovská radnice. V dopise úřad upozorňuje, že odstraněním předmětného přechodu pro chodce se dopravní situace zásadně zhorší. „Občané budou místo stávajícího přechodu stejně využívat – jedná se totiž o hlavní komunikační tah, který využívají žáci přilehlých učilišť, návštěvníci zimního stadionu a nedalekého hřbitova. Zásadně proto nesouhlasíme se zrušením tohoto přechodu, a to do doby výstavby nové okružní křižovatky, kterou tady preferujeme a na kterou už byla městem zadána projektová dokumentace,“ dodala mluvčí města Lenka Chalupová. Podle ní již probíhají výkupy pozemků. Od roku 2014 zde nebyla žádná srážka s chodcem. Ve městě loni naopak zahynula žena při přecházení silnice I/55 mimo přechod.

Tagy I/55 Krajský úřad Olomouckého kraje Policie ČR Přerov rušení přechodu
75 komentářů