O téměř miliardu levněji. Cena v soutěži na rozšíření silnice podél Bečvy spadla o třetinu

Vizualizace silnice I/57 Semetín - Bystřička. Foto: ŘSDVizualizace silnice I/57 Semetín - Bystřička. Foto: ŘSD

Stavba zlepší spojení mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím.

Sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Asfalt je nejblíže zakázce na rozšíření silnice mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím na čtyřproudé uspořádání. V soutěži „I/57 Semetín – Bystřička, 2. stavba“ nabídlo 1,706 miliardy korun, což je 64,7 % odhadované ceny 2,64 miliardy korun. Stát tak může na stavbě ušetřit téměř miliardu korun.

Vyplývá to z informací generálního ředitele ŘSD Radka Mátla. Druhý v pořadí nabídl postavit silnici za cenu o 156 milionů korun vyšší, s jedinou výjimkou je všech šest nabídek pod dvěma miliardami. Stavba má začít letos, běží ještě stavební řízení.

Nový úsek bude dlouhý 4,4 kilometru. Hotovo má být v roce 2026. Trasa podél Vsetínské Bečvy naváže na sousední stavbu „I/57 Semetín – Bystřička, 1. stavba“, která byla uvedena do provozu v červnu 2009.

Budoucí úsek silnice I/57 Bystřička - Jablůnka. Pramen: ŘSD

Vypsání tendru přitom nabralo zhruba dva roky zpoždění. Podle tiskové zprávy ŘSD z října 2021 plánovalo ŘSD soutěž před koncem roku 2021. Stavba měla začít v roce 2022 a stát dvě miliardy.

„Stavba přeložky nahrazuje nevyhovující směrové, výškové a šířkové uspořádání stávající silnice, úrovňová křížení s železniční tratí v Bystřičce a v Jablůnce, průjezdy těmito obcemi a území s aktivními sesuvy na silnici,“ stojí v materiálech ŘSD. Nová silnice si vyžádá přesun fotbalového hřiště v Jablůnce, které leží přímo na plánované trase. Nové ŘSD postaví více na jih za železniční tratí.

Tagy 2. stavba I/57 I/57 Semetín - Bystřička MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
28 komentářů