Konec objednávkového půstu pro Boeing. Air New Zealand kupuje dreamlinery

Boeing 787-10 v barvách Air New Zealand. Foto: ANZBoeing 787-10 v barvách Air New Zealand. Foto: ANZ

Více než dva měsíce trvalo Boeingu, než se mohl pochlubit další novou zakázkou od aerolinek. Objednávkový půst po nehodě Ethiopian

Více než dva měsíce trvalo Boeingu, než se mohl pochlubit další novou zakázkou od aerolinek. Objednávkový půst po nehodě Ethiopian Airlines v první polovině března dnes firma přerušila. Letecká společnost Air New Zealand oznámila, že koupí osm Boeingů 787-10 Dreamliner v ceníkové ceně 2,7 miliardy dolarů.

Boeing tak porazil se svým největším dreamlinerem Airbus, který novozélandskému dopravci nabízel model A350. Nové dreamlinery mají nahradit starší Boeingy 777-200ER. Air New Zealand už ve flotile má 13 dreamlinerů verze 787-9, ale s motory od Rolls-Royce. Po zkušenostech z minulých let, kdy kvůli častým závadám musela firma podobně jako jiní dopravci motory častěji opravovat, přechází na jiného výrobce: General Electric. Letadla budou pohánět motory GEnx-1B.

Poslední objednávku nových letadel ohlásil Boeing 22. března, kdy výběr nových strojů oznámily British Airways. Od té doby americký výrobce letadel nezaznamenal jedinou objednávku.

Novozélandský dopravce tak bude mít ve své dálkové flotile i nadále jen boeingy. Pro výběr dreamlinerů rozhodly i zkušenosti se stávajícím modelem. „787-10 je delší a ještě úspornější, než 787-9. Je to letadlo, které nám otevírá nové příležitosti pro další růst,“ řekl šéf Air New Zealand Christopher Luxon. Součástí smlouvy na osm strojů je i opce na dalších dvanáct letadel. Firma má i možnost změnit objednávku na menší 787-9 a flexibilně měnit termíny dodávky. Firma zatím neoznámila, v jaké konfiguraci budou nové dreamlinery létat, Boeing je nabízí ve verzi až pro 330 cestujících, tedy o zhruba 40 více než u kratších 787-9.

První letadla má firma převzít v roce 2022, do roku 2025 zmizí z flotily stávající stroje 777-200ER.

Tagy Air New Zealand boeing Boeing 787-10 Top
1 komentář