D10 čeká během dvou víkendů uzavírka kvůli stavbě mostu Laurina & Klementa do Škoda Auto

Vizualizace podoby mostu přes D10 do areálu Škody Auto. Foto: Škoda AutoVizualizace podoby mostu přes D10 do areálu Škody Auto. Foto: Škoda Auto

Most má zlepšit zásobování automobilky i dopravní situaci na D10 u Mladé Boleslavi.

Řidiče a cestující čeká tento a nadcházející víkend krátkodobá uzavírka na dálnici D10 u Mladé Boleslavi. Důvodem bude montáž nosníků na stavbě mostu Laurina & Klementa, který propojí areál Škody Auto a průmyslovou zónu Plazy. Vzniká mezi exity na Jičín a Kosmonosy.

Montáž nosníků na novém mostním objektu přes dálnici D10 proběhne v průběhu dvou nocí ve dvou navazujících víkendech, konkrétně 14.–16. října a 21.–23. října. Během těchto prací bude z bezpečnostních důvodů docházet k dočasným úplným uzavírkám provozu na polovině dálnice D10 v obou směrech.

Stavba mostu přes D10 mezi exity Mladá Boleslav a Kosmonosy. Foto: ŘSD

Stavba mostu přes D10 mezi exity Mladá Boleslav a Kosmonosy. Foto: ŘSD

Každý nosník je originál. Váží 65 až 68 tun a měří 33 metrů. Usazovat je budeme pomocí jeřábu. Každý víkend usadíme celkem deset nosníků, resp. za jednu noc pět kusů nosníků. Ve dvou víkendech je to pak celkem dvacet nosníků. Práce budou probíhat vždy v době od 20 hodin večer do ranních 6 hodin. První víkend budeme zasahovat do provozu na D10 ve směru na Prahu a druhý víkend pak ve směru na Liberec, “ řeklala Iveta Štočková, mluvčí Eurovia CS.

Montáž za úplné uzavírky

Během pátků 14. a 21. října budou od 20 hodin probíhat přípravné práce, kdy bude provoz na polovině dálnice D10 (14. října na polovině směrem na Prahu a 21. října na polovině ve směru na Liberec) sveden do jednoho jízdního pruhu. Následně bude připravený nosník navázán a podle hustoty silničního provozu dojde k jeho umístění nosníku. Tyto práce budou z bezpečnostních důvodů probíhat za dočasné úplné uzavírky poloviny dálnice. První osazování nosníku plánuje Eurovia CS v pátek 14. října mezi 22. a 23. hodinou. Následně bude provoz obnoven, dokud nebude připraven další nosník.

Plán nového přemostění přes D10. Foto: Škoda Auto

Plán nového přemostění přes D10. Foto: Škoda Auto

Výstavbu celého jednokilometrového úseku, jehož součástí je i 357 metrů dlouhý směrově rozdělený most, provádí sdružení firem Eurovia CS a Brex.

Nové přemostění pojmenované podle zakladatelů automobilky vzniká mezi exity 44 Mladá Boleslav a 46 Kosmonosy a bude sloužit pro zásobování automobilky zejména z logistických areálů v Řepově a u Škoda Parts Center. Automobilka se tak vyhne i možný problémům v případě kolon na D10 či jiných příjezdových komunikacích. V roce 2020 například automobilka kvůli obavám z kolon na Jičínské ulici vybudovala cyklostezku, která nejprve sloužila pro zásobování během opravy.

Tagy Brex D10 Eurovia CS Škoda Auto
6 komentářů