Kolínské nádraží čeká čtvrtmiliardová oprava. Přibudou výtahy a bude průchozí

Stanice Kolín. Foto: Jiří VomáčkaStanice Kolín. Foto: Jiří Vomáčka

Další z velkých nádraží na tuzemských koridorových tratí čeká velká modernizace. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začala soutěžit projektanta, který

Další z velkých nádraží na tuzemských koridorových tratí čeká velká modernizace. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začala soutěžit projektanta, který připraví modernizaci podchodu a nástupišť. Už na podzim pak začne oprava výpravní budovy.

Oprava samotné výpravní budovy za 66 milionů korun má přinést lepší zázemí především v odbavovací hale nebo nové toalety. Jde o akci, která souvisí s probíhající výstavbou autobusového terminálu a přestavbou celého přednádražního prostoru.

Podstatně větší rozsahem bude ale zajištění bezbariérových přístupů. Kolín je dnes jedním z posledních velkých nádraží, kam se například vozíčkáři pohodlně dostanou pouze pohyblivými plošinami. „Plošiny jsou poruchové a vyžadují komplikovanou obsluhu personálem stanice,“ uvádí SŽDC v záměru projektu.

Plošiny pro přístup vozíčkářů na nástupiště v Kolíně. Foto: Jiří VomáčkaNákladní výtahy na nástupiště v Kolíně. Foto: Jiří VomáčkaStanice Kolín. Foto: Jiří VomáčkaPodchod na kolínském nádraží. Foto: Jiří Vomáčka

SŽDC počítá, že projekt bezbariérového nádraží vyjde na 216 milionů korun. Součástí je i přestavba technologického podchodu pro zajištění bezbariérové přístupnosti nástupišť spojená s prodloužením podchodu do ulice Starokolínská. V této ulici Kolín plánuje vybudování parkoviště.

Výtahy na nástupiště už v Kolíně jsou, ale jen nákladní, do kterých cestující nesmí. Nově se vymění za osobní. Podchod byl vystavěn v roce 1941, v roce 2010 prošel sanací.

Tagy Správa železniční dopravní cesty Železniční stanice Kolín
22 komentářů